Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık Programı mutfağında Pişirme Yöntemleri dersi çerçevesinde her hafta hocalarının belirlediği üründen yeni yemek türü geliştirmesi gereken öğrenciler bu kez çorbadan tatlıya kadar sadece lahana kullandı, ortaya birbirinden lezzetli yeni tatlar çıktı. Amaçlarının öğrencilerin yenilikçi düşünmelerini sağlamak olduğu kadar Niğde’de üretilen ürünlerden yemek reçetesi geliştirmek olduğunu söyleyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi İsa Serhan Cihangir, ortaya çıkan yeni ürünlerin Niğde gastronomisine kazandırılması için çalışma yaptıklarını da belirtti.
Yeni çıkan lezzetler kayıt altına alınıyor
Cihangir, "Pişirme yöntemleri dersinde ilk bir hafta kuru pişirme yöntemlerini öğretiyoruz. Diğer 7 hafta ise Niğde’ye özgü 7 farklı ürünü işliyoruz. Patates, elma, domates, lahana, fasulye gibi ürünlerden yeni çeşitler geliştiriyoruz. Bu haftaki konumuz da Niğde’nin meşhur Kaynarca lahanasıydı. 1. sınıf öğrencilerimiz Kaynarca’nın beyaz lahanasından çorbadan tatlıya dünyada olmayan farklı ürünleri üreterek lezzetlere dönüştürüyorlar. Buradaki lezzetleri biz de kayıt altına alarak ortaya çıkan ürünlerden yapılabilir, sürdürülebilir, Niğde’nin yöresel gastronomisine kazandırılacak reçeteleri arşivliyoruz. Ortaya çıkan tatları hem Niğdelilere hem de yöreyi ziyaret eden turistlere tattırma imkanı da buluyoruz. Hiç tatmadığımız, lahana denilince korkulan unsurlardan birisi de tatlıdır. Biz lahanadan tatlıyı bile geliştirebiliyoruz" dedi.
Grubu ile birlikte lahanadan tatlı yapan Aşçılık Programı öğrencisi Fatma Gül Karaçelebi, ortaya çıkan yeni lezzetin evlerde de denenebilecek bir tat olduğunu söyledi. Çelebi, "Her hafta yeni şeyler deniyoruz. Bugün lahana vardı, bize de tatlı yapmak düştü. Araştırdık ve lahanayla ilgili tatlı yok. Uyarlama ile biz lahanadan şerbetli bir tatlı yaptık. İç dolgusunda tarçın ve fındıkla beraber lahana kullandık. Şerbetledikten sonra da üzerine bademle birlikte kurutulmuş toz lahana kullandık. Ben de beklemiyordum ancak ortaya çok lezzetli, evlerde bile yapılabilecek bir tatlı ortaya çıktı" dedi.
Aşçılık Programı öğrencisi Resul Çako ise, "Pişirme Yöntemleri dersinde hocamız her hafta farklı konular veriyor elma, patates gibi. Elmadan, patatesten çorba yaptık. Bu hafta da konumuz lahanaydı. Biz de lahanadan börek yaptık. Türkiye’de de bir ilk oldu, iç ve dış harcında sadece lahana kullandık" diye konuştu.
Öğrencilerin gruplar halinde otaya çıkardığı yeni tatları deneyen ve değerlendiren Öğretim Görevlisi İsa Serhan Cihangir, geliştirilen yeni lezzetlerden ilk 3’e giren grubu belirliyor, dereceye giremeyen öğrenciler ise mutfak temizliğinden sorumlu oluyor.
Kimi lahanadan börek yaptı kimi ise tatlı
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık Programı öğrencileri Pişirme Yöntemleri dersinde Niğde’ye özgü ürünlerden yemek çeşidi geliştiriyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir