Keten Tohumu Mucizesi

Abone Ol

Keten tohumu; Linum usitatissimum bitkisinin susama benzeyen, küçük, kahverengi,altın yada kırmızı renkte, topraksı tada sahip tohumlarına verilen ismidir. Dünya’nın en eski kültür bitkilerinden biri olan keten tohumunun anavatanı Akdeniz’in çevresinden Hindistan’a kadar uzanıyor. Yaklaşık 5 bin yıldan beri yetiştiriliyor. Dünya’da keten üretiminde ilk sırada Rusya ikinci sırada ise Polonya yer alıyor. Türkiye’de ise İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde keten üretimi yapılıyor. Dünyanın bir çok yerinde üretilen ve sağlıklı tarifler için ideal bir alternatif olan keten tohumu, çıtır kıvamıyla her tarife farklı bir boyut katmayı başarıyor. Genel olarak öğütülerek yoğurt içine, salatalara, kurabiye, kek, ekmek gibi unlu tariflerin içerisine yada kahvaltılık gevreğe konularak tüketmek tercih ediliyor. Protein, antioksidanlar, lif ve sağlıklı yağlardan biri olan omega-3 yönünden de oldukça zengin bir gıdadır.



Keten tohumunun faydaları;

-Bağışıklığı güçlendirir
-Kolestrolu düşürür
-İltihabı azaltır
-Tansiyonu dengeler
-İnsülin duyarlılığına olumlu etki eder
-Kalp ve damar sağlığını korur
-Kansere yakalanma riskini azaltabilir
-Cilt sağlığını destekler
-Kemik kütlesini korur
-Kilo vermeye yardımcı olur
-Ruh durumunu iyileştirir.

Bir çok yararının yanı sıra çoğu bitkide olduğu gibi bazı yan etkileri de bulunuyor. Yüksek oranda potasyum içeriğine sahip olmasından dolayı böbrek hastaları üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. İçerisinde yer alan fitoöstrojen ise östrojen bağımlılığı olan kanser hastaları için oldukça zararlıdır. Kadınlarda fazla östrojen çikolata kisti gibi durumlara da neden olabilir. Ayrıca kan sulandırıcı ve kolestrol düşürücü ilaç kullanıyorsanız keten tohumu tüketmekten kaçınmanızda fayda olacaktır.

Saç bakımında kullanımı;

Son zamanlar da sosyal medyada karşıma sıkça keten tohumu içerikli saç ve cilt bakım maske tarif videoları çıkıyor. Saç bakım ürünlerinde kullanılan E vitaminini yüksek oranda içerisinde bulunduran keten tohumu ile hazırlanacak saç maskesi kepek, saç derisi kaşıntısı, matlık, dökülme gibi sorunların giderilmesinde yardımcı oluyor. 1 yemek kaşığı keten tohumunu 2 bardak kaynayan suya ilave ederek jöle kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra hindistan cevizi yağı veya 3-4 damla kayısı çekirdeği yağı ile karıştırıp en az 1 saat saçınızda bekletebilirsiniz. İlk uygulamadan sonra bile farkı hissedeceksiniz.

Cilt bakımında kullanımı;

Özellikle lekeli ciltlerde cilt tonunu eşitlemek ve kahverengi lekeleri açmak için keten tohumu maskesi oldukça tercih ediliyor. Hem ekonomik hem de zahmetsiz olan bu maske aynı zamanda botoks etkisi yaratıp, kırışıklıkları azaltmaya, cildi yenilemeye yardımcı oluyor. Yapacağınız tek şey keten tohumunu suda bekletip yine bir jel elde etmek. Göz çevresi hariç tüm yüze, dekolte bölgesine ve ellerinize uygulayabilirsiniz. Ben bu jelin içerisine, leke açma etkisini arttırmak için bazen yarısı kadar da pirinç suyu ekliyorum.

Hazırlanışı bu kadar basit fakat faydası bir o kadar etkili bu mucizevi bitkiyi ister besin olarak tüketerek, isterseniz bakım rutininize ekleyerek bir şekilde mutlaka hayatınıza dahil etmelisiniz.

Ayrıca ben keten tohumunu hardal ve mayonezin içine ekliyorum. Özellikle tavuk ve patates kızartması ile harika oluyor. Denemenizi tavsiye ederim:)