Bir ses kaydını dinlerken, kendimizi genellikle yabancı bir sesle karşılaşıyor ve bu durum çoğumuzda rahatsızlık yaratıyor. Peki, bu duygu neden ortaya çıkıyor? Psikologlar, bu durumu hem biyolojik hem de psikolojik açıdan açıklıyor.
Sesimizi hem içten hem de dıştan iki şekilde algılarız. Konuşurken, sesimiz hem hava yoluyla hem de kafatasımızdaki kemikler aracılığıyla kulağımıza ulaşır. Bu iletim, sesin bize daha derin ve tok gelmesini sağlar. Ancak bir ses kaydını dinlediğimizde, sesimiz yalnızca hava yoluyla ulaşır, bu da sesin daha ince ve farklı duyulmasına neden olur.
Tokyo Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, bu farkın biyolojik bir nedenden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Ayrıca psikolojik açıdan, sesimizin kayıttan duyduğumuz haliyle uyuşmaması, kişisel kimliğimizle çelişebilir ve bu da rahatsızlık yaratabilir. Psikologlar, duygularımızın sesimize yansımasının, kayıttan duyduğumuz sesin hoşumuza gitmemesinde etkili olduğunu belirtiyor.
Nörobilimci Marc Pell, bu durumu şöyle açıklıyor: "Kendi sesimizi kayıttan dinlediğimizde, sosyal kimliğimizle uyumsuz bir ses duyduğumuzda rahatsızlık hissediyoruz."
Sonuç olarak, kendi sesimizi kayıttan dinlemek, biyolojik farklar ve kişisel beklentilerimizle ilgili rahatsız edici bir deneyim haline gelebiliyor.
Kaynak: NTV