Kültür-sanat

Kef Kalesi'nde tarihî keşifler

Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Urartular dönemine ait Kef Kalesi'nde yapılan kazılarda, 2 bin 300 rakımda önemli buluntular elde edildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin desteklediği kazılarda, kalenin saray bölümünde fil ayakları, tekstil atölyesi izleri ve çeşitli eserler gün yüzüne çıktı

Abone Ol

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde, 2 bin 300 rakımda yer alan Urartular dönemine ait Kef Kalesi'nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, bölge tarihine önemli katkılarda bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ve desteğiyle, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. İsmail Coşkun'un başkanlığında yürütülen kazılarda, dil bilimcilerden antropologlara, sanat tarihçilerinden kimya ve jeofizikçilere kadar geniş bir uzman ekibi görev alıyor.

Kazı başkanı Doç. Dr. İsmail Coşkun, bu yılki çalışmalarda önemli buluntulara ulaştıklarını belirtti. Kef Kalesi’nin saray bölümüne odaklandıklarını ifade eden Coşkun, “Kazılarımız Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleri ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin destekleriyle sürdürülüyor. Kef Kalesi, Adilcevaz’ın 5 kilometre kuzeyinde ve Süphan Dağı’nın yakınında bulunan bir kale. Urartular, Süphan Dağı’nı ilahi bir dağ olarak kabul ediyordu. Kale, Urartu Kralı Argişti’nin oğlu Rusa tarafından inşa edilmiş ve bazaltın yoğun olarak kullanıldığı kalelerden biri olarak biliniyor” dedi.

Bu yılki kazılarda, kalede yeni fil ayakları ve olası bir tekstil atölyesine işaret eden buluntular ortaya çıkarıldığını belirten Coşkun, ayrıca ok uçları, ağırşaklar, obsidiyen aletler ve boncuklar gibi çeşitli eserlerin de gün yüzüne çıktığını aktardı. Bu bulgular, bölgenin tarihî ve kültürel zenginliğini aydınlatmaya devam edecek.