Video Haber

Kazı çalışmalarıyla 6 yeni sanduka gün yüzüne çıktı

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Ahlat’taki Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında, Selçuklu dönemine ait 6 sanduka ortaya çıkarıldı. Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından gerçekleştiriliyor

Loading...

Abone Ol

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında, yazı ve süslemeleriyle dikkat çeken Selçuklu dönemine ait 6 sanduka gün yüzüne çıkarıldı. Dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı olan bu alan, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde de yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve mali desteğiyle, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz’ın başkanlığındaki ekip, kazı çalışmalarına devam ediyor. Bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın “Geleceğe Miras” projesi kapsamında gerçekleştirilen kazılarda yeni mezarlar gün yüzüne çıkarılıyor. Selçuklu Meydan Mezarlığı’nın ‘Seyitler’ bölümünde yapılan kazılarda, 13. ve 14. yüzyıla ait yazı ve süslemelere sahip 6 nitelikli sanduka bulundu.

“Toprak altında binlerce mezar taşı var”

Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, yer altında daha pek çok mezar taşının bulunduğunu belirtti. “2024 yılı kazı çalışmaları Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda devam ediyor. Bu yılki çalışmalar, ‘Geleceğe Miras’ projesi kapsamında sürdürülüyor. Ana girişten hemen sonra yer alan Seyitler Mezarlığı'nda yaklaşık 2.000 metrekarelik alanda çalışmalar gerçekleştiriliyor ve bu süreç mezarlığın geneline yayılacak” dedi.

Kazılar sırasında yeni mezarların sürekli olarak gün yüzüne çıktığını ifade eden Kulaz, “Toprak altında belki binlerce mezar taşı var. Bu mezar taşlarının açığa çıkarılması ve özgün hallerine kavuşturulması gerekiyor. Bu yıl ortaya çıkan 6 sanduka, Selçuklu üslubunu önemli ölçüde yansıtan örneklerdir. Bitkisel ve geometrik süslemeleri ile yazı karakterleri tamamen Selçuklu dönemini yansıtıyor. Bu nedenle bu mezar taşlarını önemsiyoruz” diye ekledi.

Kazı çalışmaları devam ettikçe yeni mezarların bulunacağını ve koruma altına alınıp sergileneceğini belirten Kulaz, ayrıca zemini bozulmuş mezar taşlarına müdahale edilerek özgün hallerine kavuşturma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. “Bu süreçte yaklaşık 80 mezar taşına blokaj uygulaması gerçekleştirildi. Zeminler düzeltiliyor ve yüzey toprağı alınıyor, mezarlık daha güzel hale getiriliyor” şeklinde konuştu.