Karne günü yaklaşırken

Abone Ol

Hemen hemen bir hafta sonra çocuklar karnelerini alıp uzun bir yaz tatiline başlayacaklar. Sınavları devam eden çocuklar için karne almak sadece çocukları değil aynı zamanda ebeveynleri de ilgilendiriyor. 

Karnenin, her ne kadar çocukların o dönem boyunca aldığı notları yansıtan bir başarı belgesi niteliği taşısa da aslında karnenin amacı; çocukların hangi derslere ilgisi olduğunu, hangi derslerde daha başarılı olup; hangilerinde eksikleri olduğunu gösteren bir belge niteliği taşıdığını da unutmayalım. Bu yüzden ebeveynlerin karne alan çocuğa vereceği tepki çok önemlidir. Bu tepki çocuğu daha çok motive edeceği gibi eğitimden de soğutabilir. 

ÖLÇÜLÜ TEPKİ

Öncelikle çocuğun karne aldığında başarılı veya başarısız hiç fark etmez çocuğun notlarına vereceğimiz tepki ölçülü olmalıdır. Notlar çok yüksekse çocuğu aşırı pohpohlamak, övmek, hediyelere boğup ona aşırı sevgi gösterisinde bulunmak ne kadar yanlışsa notları düşük olduğu için çocuğa bağırmak, onu cezalandırmak, diğer arkadaşları ile kıyaslayıp ve çocuğu aşağılamak aynı oranda zararlıdır. Her iki uç tutumda çocuğun psiko-sosyal gelişimi için zararlıdır. Peki bu durumda çocukların eğitim hayatına olumlu katkı sağlayıp çocukları iyi yönde motive edecek ebeveyn tutumu ne olmalıdır? 

KOŞULSUZ KABUL

Öncelikle tutum çocuğu koşulsuz kabul olmalıdır. Karne, ebeveynlerin çocukla beraber değerlendireceği bir belgedir. Ebeveynler, çocukları ile karnedeki notları üzerine konuşmalıdır. Çocuğun yüksek olan notlara sahip derslerle ilgili konuşulup o derse olan ilgisi merakı üzerine konuşun. Çocuğa ilgi duyduğu derslerde gösterdiği başarı için onu öncelikle tebrik edip; başarısız olduğu derslerin altında yatan nedenler üzerinde konuşulmalıdır. Çocuğun başarısız olduğu derslerle ilgili gerçekten ne düşündüğünü ve ona o notları yükseltmek için nasıl bir planı olduğunu sorun. Gerekirse birlikte çocuğunda onaylayacağı bir program önerisinde bulunun. Çocuğun karnesini sadece ders notları üzerinde değerlendirmemeli, çocuğun okul arkadaşları ve öğretmenleri ile olan ilişkisi, okul gidip gelmesinde gösterdiği istikrar ve varsa disiplin notları üzerinde de çocuğun toplumsallık ele alınmalıdır. Böylece çocuğun karnesinin kendi sorumluluğunda bir süreç olduğu, ailenin bu süreçte onu destekleyip yüreklendiren bir konumda olduğu vurgusu yapılmalıdır. 

Bunun dışında verilecek her iki uç tepkiler çocuğa karnenin kendi geleceği ve hayatı için değil; ebeveynin kendileri için önemli olduğu vurgusu geçecektir.