Nihat AK/EGE TELGRAF- Özel okulların servis ücretlerinde yaptığı orantısız artışlar, veliler üzerinde ağır bir mali yük oluşturuyor. İzmir Servisçiler Odası, adil ücretlendirme için çağrıda bulunuyor. Oda Başkanı Erdem Mert, fiyatlandırma, maliyetler, servisçilikte dikkat edilmesi gereken kuralları Ege Telgraf’a değerlendirdi. 

Tüketicilere ucuz bal konusunda uyarı: Sahte ballara karşı dikkatli olun Tüketicilere ucuz bal konusunda uyarı: Sahte ballara karşı dikkatli olun

‘ÖZEL KATLAMA’

Özel okulların servis ücretlerinin yükselişinde önemli bir faktör olduğunu belirten İzmir Servisçiler Odası Başkanı Erdem Mert, “Bizler bu ekonomik zorluklar içerisinde velilerimize okul servis ücretlerinin yük olmaması için kılı kırk yararak fiyatlandırma yapıyoruz. Ama özel okullar fiyatlandırmaları önemli ölçüde etkiliyor. Öğrenci servis ücretlerinin orantısız bir şekilde artırılması, velilerin sırtına yüklenmesi  kabul edilebilir bir durum değildir. Özel okulların servis ücretlerini katlaması velilerimizi de öğrencilerimizi de olumsuz etkiliyor. Bu yönde uygulama yapan kurumların fiyatlarını yeniden gözden geçirmesini ve makul bir seviyeye çekmesini istirham ediyoruz. Giderlerin artış gösterdiği alım gücünün ise düştüğü bir dönemde aile bütçelerini düşünmek zorundayız. Özel okulların daha adil bir ücretlendirme yapmasını ve velilerin bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için gerekli önlemleri alınmasını talep ediyoruz. Oda yüzde 20 zam alırken, özel okul servisleri nasıl oluyor da yüzde 250 artış yapabiliyor? Devletin yetkili birimleri denetleme yapın. Bizim 0-10 kilometre için belirlediğimiz 26 bin liralık rakamı, 70 bin liralık, 90 bin liralık rakamlara çıkarabiliyorlar. Veliler istedikleri takdirde okulun ya da firmanın servisinden hariç, bu işle ilgili S plakalı bir servisle anlaşabilir! Kanun, velileri de koruyor; okulun, velilerin istediği servisi kabul etmeme gibi bir hakları olmadığını ifade ediyor” dedi.  

‘MALİYETİ KARŞILAMAK’

Yüksek enflasyon ve maliyetlerdeki belirsizlikler nedeniyle uzun vadeli fiyatlandırmalar yapamadıklarını vurgulayan Başkan Mert, “Geçmişte sezon başında belirlenen fiyatlar yıl boyunca geçerli olurdu. Enflasyon ve maliyet artışlarına bağlı olarak fiyatlarımızı zaman zaman güncellemek durumunda kalabiliyoruz. Bizim en büyük gider kalemimiz akaryakıt. Amortisman ve yedek parça maliyetleri anormal şekilde yükseldi. Tamir ve bakım ücretlerini ödemekte zorlanıyoruz. Vergiler ve enflasyon oranları da oldukça yüksek. Servis hizmeti verdiğimiz arçlarımızı yenileyebilmemiz gerekiyor. Ancak şu anda 16+1'lik araçların fiyatları 3 milyon liraya ulaştı. Aldığımız yüzde 20’lik zamma rağmen finansal olarak zorluk çekiyoruz. Artan maliyetler nedeniyle, ilerleyen dönemde fiyatları tekrar gözden geçirmek zorunda kalacağız. Buradaki amacımız sadece maliyetlerimizi karşılayabilmek, para kazanmak değil” diye konuştu.
Korsan servislerin öğrencilere güvenli yol arkadaşlığı yapamadığına dikkati çeken Başkan Mert, “Korsan servisler genellikle gerekli kriterlere sahip değildir. Bu, kaza veya acil durumlarda ciddi sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Araçları genellikle düzenli bakımlardan geçmeyebilir ve güvenlik standartlarına uygun olmayabilir. Korsan servisler genellikle düşük maliyetler nedeniyle düşük kalite hizmet sunar. Yasal düzenlemelere uymayan hizmetlerin toplumsal güveni sarsma potansiyeli vardır. Velilerimiz oda üyesi arkadaşlarımızdan gönül rahatlığıyla hizmet alabilir. İçleri rahat etmesi açısından, araçları, çalışan personeli ve belgelerini diledikleri zaman kotrol edebilirler. Velilerimiz servis sağlayıcısının iletişim bilgilerini elinizde bulundursunlar. Herhangi bir sorun veya endişe durumunda hızlıca ulaşabileceğiniz bir yetkiliye ulaşabilsinler. Hizmet kalitesinin artırılması adına zaman zaman geri bildirimlerde de bulunurlarsa iyi olur” dedi. 

‘KURALLARA UYULSUN’

Okul servislerinin de toplu ulaşım araçları olduğunu hatırlatan Başkan Mert, “Belirlenen kurallar genellikle güvenli yolculuk, davranış kuralları ve acil durum prosedürlerini içerir. Uymak, yolculuk sırasında güvenliği artırır. Özellikle emniyet kemerlerini takmak ve dikkatli davranmak önemlidir. Kötü davranışlar veya kavgalı durumlar, güvenlik risklerini artırabilir. Aracın içinde yüksek sesle konuşmaktan veya dikkat dağıtıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu, şoförün dikkatini dağıtabilir ve güvenliği tehlikeye atabilir. Bir öğrencinin gecikmesi tüm öğrencilerin okula geç kalması anlamını taşır bu yönden zamanında hazır olunmalıdır. Veliler de çocuklarının serviste nasıl davranmaları konusunda servisçilere yardımcı olmalıdır. Servis sağlayıcı arkadaşlarımıza adres, acil telefon numaraları, vb. bilgilerin güncel tutulması hayati önem taşıyor” diye konuştu. 

‘ŞÜKÜR DEĞİŞMEDİ’

Okul giriş çıkış saatlerinin önemli olduğunu belirten Başkan Mert, “İzmir’deki bazı okullarda ikili eğitime geçileceği, çok sayıda okulun giriş çıkış saatlerinin değiştirileceği gündemdeydi. İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ve milli eğitimdeki yetkililere değikliğin olumsuzluklarını anlattık. Okul saatlerinin değişmesi, servis araçlarının güzergahlarını ve kullanım saatlerini etkileyecektir. Bu durum, araçların verimliliğini düşürebilecek ve rotaların yeniden düzenlenmesini gerektirecekti. Sabah ve akşam saatlerinin değişmesi, trafik yoğunluğunu etkileyebecek ve yakıt maliyetlerini artıracaktı. Servis hizmeti sağlayıcıları, artan maliyetleri dengelemek için servis ücretlerini yeniden belirlemek zorunda kalacaktı. İş saatleri ile okul saatlerinin uyumlu olmaması durumunda, veliler çocuklarını okula bırakma veya alma konusunda zorluklar yaşayacaktı. Biz bu sakıncalı durumları uygun bir yaklaşımla anlattık. Saatlerin değiştirilmemesi kararlaştırıldı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: EGE TELGRAF