Kuzey Sibirya’nın zorlu iklim koşulları altında yer alan Norilsk, birçok gezginin gitmekten kaçındığı bir şehir. İç karartıcı manzaraları ve kışın uzun karanlık günleri nedeniyle "depresif insanlar kenti" olarak anılıyor. 170.000 nüfusuyla, dünyanın en izole şehirlerinden biri olan Norilsk, Kuzey Kutbu'na Moskova’dan daha yakın bir konumda yer alıyor.

Norilsk2

Madencilik Şehri ve Zorlu Yaşam Koşulları

Şehir, dünyanın en büyük nikel yataklarından bazılarına ev sahipliği yaparak, nikel üretiminin %20’sini, palladium’un %50’sini, kobaltın %10’unu ve bakırın %3’ünü sağlıyor. Bu madencilik faaliyetleri, Norilsk’in ekonomisini büyük ölçüde şekillendiriyor. 1935 yılında Sovyet lideri Joseph Stalin tarafından kurulan şehir, zorlu çalışma koşullarında çalışan gulag mahkumları tarafından inşa edildi. O dönemde 650.000 mahkûm bu bölgeye gönderilmişti. Bugün, Nornickel adıyla bilinen maden şirketi, şehrin ekonomik yapısında önemli bir rol oynuyor.

Norilsk3-1

İklim ve Ekonomi Arasında Sıkışmış Bir Şehir

Norilsk'te yılın 280 günü kış koşulları hâkim. Ocak ayında ortalama sıcaklık -14,8 dereceye kadar düşerken, kasım ile ocak arasında Güneş ışığı neredeyse hiç görünmüyor. Bu karanlık dönem, sakinlerinde kaygı ve depresyon gibi ruhsal sorunlara yol açıyor. Bu nedenle Norilsk’in sakinleri, "depresif" bir yaşam tarzı benimsiyor.

Çin'de İlk Dinozor Fosili Keşfedildi Çin'de İlk Dinozor Fosili Keşfedildi

Çevre kirliliği de şehrin büyük sorunları arasında. Madencilik faaliyetleri, Norilsk’i dünyanın en kirli şehirlerinden biri haline getiriyor; burada ortalama yaşam süresi, dünya ortalamasının 10 yıl altında. Hava kirliliği ile mücadele için çeşitli adımlar atılmasına rağmen, sonuçlar pek tatmin edici değil.

İnsanlar bu zorlu koşullara rağmen Norilsk’te yaşamaya devam çünkü düşük mülk fiyatları ve genel yaşam maliyetlerinin ucuzluğu, buradan ayrılmayı zorlaştıran faktörler arasında yer alıyor.

Kaynak: webtekno