Ekonomi

Karakovan balı hasadı başladı, rekolte yüksek

Dünya çapında ödüller kazanan Bitlis'in karakovan balı hasadı devam ediyor. Yüksek rakımlı yaylalarda üretilen organik bal, kilogramı 1.500-2.000 lira arasında satılırken, bu yıl kovan başına ortalama 7-8 kilo bal elde edilmesi bekleniyor

Loading...

Abone Ol

Bitlis’in yüksek rakımlı dağlarında üretilen karakovan balının hasadına devam ediliyor. Dünya çapında birkaç kez altın bal ödülü kazanmış olan bu özel ürün, yerel üreticiler ve bal severler için büyük bir önem taşıyor. Doğal yöntemlerle üretilen karakovan balı, benzersiz tadı ve kalitesiyle dikkat çekiyor.

Söğüt dallarından yapılan, etrafı kil ve gübre ile sıvanan özel kovanlarda üretilen karakovan balında bu yıl beklentiler yüksek. Türkiye’nin en geç hasat yapılan illerinden biri olan Bitlis’te, balın kalitesi bilimsel olarak da öne çıkıyor. Kilogramı 1.500 ile 2.000 lira arasında değişen karakovan balına, hem il merkezinden hem de ülke genelinden yoğun talep var.

Bitlis’in 2.500 rakımlı yaylalarına bırakılan kovanlarda, arılar zengin floradan elde ettikleri özlerle organik bal üretiyor. Dededen kalma arıcılık geleneğini sürdüren Bitlisli balcı Güven Güngördü, havaların soğumasıyla hasada başladıklarını belirtti. “Karakovan balları ekim ve kasım aylarında hasat edilir çünkü soğuk alması gerekir. Bitlis balı, endemik bitkilerin çokluğu nedeniyle çok kalitelidir. Bölgemizin yüzde 72’si kıraç araziden oluşuyor, bu da arıcılığa uygun bir ortam sağlıyor,” dedi.

Bu yıl kovan başına ortalama 7-8 kilo bal elde ettiklerini söyleyen Güngördü, “Önceki yıllarda bu miktar 3 ile 5 kilo ile sınırlıydı. Bitlis’te karakovan balında güzel bir hasat alacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.