Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, “Talaşlı İmalat Parçalarında Malzeme Haddeleme Yönüne Bağlı Olarak Residual Stress'lerin Azaltımı ve NC Program Optimizasyonu” başlıklı projeleriyle TUSAŞ Lift-Up Programı’na kabul edilerek büyük bir başarıya imza attılar.

Proje, Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Ünal’ın danışmanlığında, öğrenciler Utku Kaan Zabun, Eray Örskaya ve Burak Cesuroğlu tarafından geliştirildi. Bu yenilikçi proje, TUSAŞ’ın Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Programı kapsamında yer almayı başardı.

Projede, talaşlı imalat süreçlerinde ortaya çıkan ve parça kalitesini olumsuz etkileyen residual stress seviyelerinin azaltılması hedefleniyor. Malzeme haddeleme yönünün residual stress üzerindeki etkilerinin incelendiği çalışmada, talaşlı imalat işlemlerinin NC programları ile optimize edilmesi planlanıyor. Bu sayede üretim sürecinde kalite ve dayanıklılığın artırılması, maliyetlerin ve üretim süresinin ise düşürülmesi amaçlanıyor.

Yeni Kaan’lar sahaya inecek! Yerli motorlarla süpersonik hıza ulaşacak Yeni Kaan’lar sahaya inecek! Yerli motorlarla süpersonik hıza ulaşacak

TUSAŞ ile Karabük Üniversitesi Arasında Güçlü Bir İşbirliği

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Ünal, proje hakkında şu açıklamayı yaptı: “Her sene TUSAŞ, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik çok sayıda proje çağrısı yapmakta. Bu proje çağrılarına 100’den fazla üniversiteden 500-600 civarında öğrenci başvurmakta. Öğrencilerimiz de bu proje çağrılarından birine kabul edildi ve bir yıl boyunca TUSAŞ ile birlikte projeyi yürütme fırsatı bulacaklar. Bu proje, havacılık alanındaki kritik malzemelerin ömrünü artırmaya yönelik kapsamlı bir çalışma. Karabük Üniversitesi olarak TUSAŞ ile birlikte bu projede yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ayrıca bu proje, Karabük Üniversitesi’nde ilk kez yer alınan LIFT-UP programı olma özelliğine de sahip.”

Talaşlı İmalat ve Residual Stress Üzerine Yenilikçi Yaklaşım

Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Utku Kaan Zabun, TUSAŞ tarafından düzenlenen sanayi bazlı bitirme projesi programında yer aldıkları için büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Zabun, “Havacılıkta önemli ölçüde kullanılan alüminyum parçaların üzerinde talaşlı imalatlar sonrası Residual Stress, yani kalıntı birikimleri oluşuyor” diyerek, projenin önemine değindi. Zabun, sözlerine şu şekilde devam etti: “Kalıntı streslerin giderilebilmesi ve azaltılması için de yenilikçi NC programlama optimizasyonları ve halef işlemler uygulanacaktır. Kalıntı stres gerilimlerinin kontrol edilmesi, parça maliyeti avantajı, parça ömrü ve havacılıktaki güvenlik konularında önemli bir kritik noktaya sahiptir.”

Bu projeyle Karabük Üniversitesi öğrencileri, hem kendi alanlarında önemli bir başarıya imza atmış oldular hem de Türkiye'nin savunma sanayisindeki dev kurumlarından biri olan TUSAŞ ile işbirliği fırsatı elde ettiler.

Kaynak: İHA