Sağlık

Kanser tedavisinde milli ilaç! | Türk bilim insanlarından önemli adım!

Türk bilim insanları, kanser tedavisinde önemli bir adım atarak hedefe yönelik ilaç geliştirmeyi amaçlıyor.

Abone Ol

Türk bilim insanları, kanser tedavisinde devrim yaratabilecek bir buluşa imza atmak için çalışıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ferah Cömert Önder ve Prof. Dr. Mehmet Ay’ın liderliğindeki ekip, üçlü negatif meme kanseri, pankreas, akciğer, deri ve yumurtalık kanserlerine karşı etkili olacak hedefe yönelik tedavi yöntemleri geliştiriyor. Bu çalışmanın merkezinde, kanser hücrelerinin büyümesini destekleyen eEF2K adlı bir enzim yer alıyor. Bilim insanları, eEF2K'yi hedef alan moleküllerle, sadece kanser hücrelerine zarar vererek sağlıklı hücrelere dokunmayan bir tedavi geliştirmeyi amaçlıyor.

“ARAŞTIRMA SONUCU”

Bu projeye, Houston Methodist Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Dr. Bülent Özpolat da katkı sağlıyor. Özpolat’ın daha önce yaptığı araştırmalar, eEF2K'nin üçlü negatif meme kanseri ve diğer kanser türlerinde tümör büyümesini desteklediğini ortaya koymuştu. Şimdi, bu bulguları kullanarak, etkili ilaç adayları geliştirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, TÜBİTAK ve diğer fonlarla desteklenen projede, geliştirilen ilaçların, kemoterapinin yan etkilerini en aza indirerek daha hedeflenmiş bir tedavi sunması bekleniyor.

“DIŞA BAĞIMLILIK BİTİYOR”

Türkiye’nin kanser tedavisi için dışa bağımlılığını sona erdirme hedefiyle ilerleyen bilim insanları, bu projeyle önemli bir ekonomik kazanç da sağlamayı amaçlıyor. Yıllık milyarlarca dolarlık ilaç ithalatını azaltmayı ve yerli kanser ilacı üretmeye başlamayı planlayan ekip, başarıya ulaşması durumunda dünya çapında büyük bir etki yaratabilir.