Eğitim

Kalp rahatsızlıklarını tespit eden sistem

Yaşar Üniversitesi mezunu Öykü Eravcı, geliştirdiği yapay zeka tabanlı sistemle, kalp ritim bozukluklarını yüksek doğrulukla tespit edip, erken teşhis ve tedaviye katkı sağlıyor

Abone Ol

Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Mezunu Öykü Eravcı, "Evrişimsel Otomatik Kodlayıcı Tabanlı Kalp Aritmisi Tespit Sistemi" adlı tez çalışmasında, derin öğrenme yöntemlerini kullanarak kalp ritim bozukluklarını tespit ve sınıflandıran bir sistem geliştirdi. Sistem, özellikle Atriyal Fibrasyon gibi tehlikeli kalp ritim bozukluklarını yüksek doğrulukla tespit ediyor.

Kalp hastalıkları, dünya genelindeki en büyük ölüm sebeplerinden biri olup, erken teşhis ve tedavi büyük önem taşıyor. Eravcı, projesiyle, kalp ritim bozukluklarının tespitinde kullanılan geleneksel yöntemlerin ötesine geçmeyi amaçladı. Geliştirdiği model, dalgacık tabanlı evrişimsel otomatik kodlayıcı (WBCAE) kullanarak, kalp hastalıklarının daha doğru ve hızlı bir şekilde tespit edilmesine olanak tanıyor.

Testlerde, halk tarafından erişilebilen veri setlerinden alınan 5 farklı kalp aritmisi türü yapay zeka ile yüksek başarıyla sınıflandırıldı. En yaygın kalp ritim bozukluğu olan Atriyal Fibrasyon, önerilen yöntemle %99’un üzerinde doğrulukla tespit edildi.

“Yüksek Doğrulukla Erken Tespit”

Eravcı, çalışmasının amacını, kalp aritmilerini yüksek doğruluk oranlarıyla otomatik olarak tespit etmek ve bu sayede erken teşhis ile tedavi süreçlerini iyileştirmek olarak açıkladı. “Kalp ritim bozuklukları, ölümcül sonuçlar doğurabilecek önemli sağlık problemleri arasında yer alıyor. Bu nedenle derin öğrenme yöntemleriyle kalp aritmilerini doğru tespit etmeyi hedefledim” dedi.

Tespit ve Sınıflandırma Süreci

Eravcı, çalışmasında iki ana yaklaşım kullandı: Anomali tespiti ve özellik çıkarımı ile sınıflandırma. Model, yalnızca normal verilerle eğitildikten sonra anormal durumları, yüksek yeniden yapılandırma hataları yoluyla tespit edebildi. Özellik çıkarımı aşamasında ise model, aritmi ve normal verilerle sınıflandırma yaparak, aritmi türlerini başarıyla ayırt etti.

Tez danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Nalan Özkurt, bu çalışmanın giyilebilir kalp aritmi takip sistemlerinde yapay zeka kullanımının önünü açtığını belirtti. “Bu çalışma, kalp hastalıklarının tespiti ve takibinde yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor ve gelecekte bu tür sistemlerin giyilebilir cihazlar aracılığıyla daha yaygın hale gelmesini sağlayabilir” dedi.