Kalp hastalıklarını beslenmeyle önleyin

Son günlerde pandemi nedeni ile evde kalınan günler, stres, kilo artışı, iştah artışı ile beraber en çok duyduğumuz sağlık problemlerinden biri de kalp hastalıkları ve kalp krizi. ...

Abone Ol
Son günlerde pandemi nedeni ile evde kalınan günler, stres, kilo artışı, iştah artışı ile beraber en çok duyduğumuz sağlık problemlerinden biri de kalp hastalıkları ve kalp krizi. Beslenmenizde yapacağınız değişiklikler ile kalp sağlığınızı koruyabilir hayat kalitenizi arttırabilirsiniz. Dikkat edilebilecek 5 nokta:
  • Yağlı tohumlar: Omega-3, arginin aminoasidi, magnezyum minerali ve E vitamini içeriği ile LDL kolesterolü azaltırken HDL kolesterolü yükseltir. Bu noktada her şeyin fazlasının zarar oluşturacağı bilinmeli ve yağlı tohumlar ona göre tüketilmelidir.
  • Sarımsak: Potasyum minerali, A vitamini, C vitamini içerir. Kan pıhtılaşmasını önleyerek damarların tıkanmasını da engellemektedir. Kan basıncını ayarlarken kalp ve damar rahatsızlıkları içinde mucize bir besindir.
  • Posa tüketimi: Gerekli posa alımı sağlandığı zaman safra asitlerinin emilimi engellenir ve karaciğerde kolesterol sentezi için gerekli olan ögeler azalmış olur. Bunun için posa tüketimi arttırılmalıdır. Kuru baklagiller, tahıllı besinler, meyve, sebze bol posa içerir. Hipertansiyon, LDL, kan şekerinde düşüş gözlenmektedir. Bu durum kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır.
  • Vitamin ve mineraller: C ve E vitaminleri antioksidan vitaminlerdir. C vitamini bu özelliği ile LDL kolesterolü düşürürken HDL kolesterolün yükselmesini sağlamaktadır. Buda kalp ve damar sağlığımız için olumlu bir etkidir. E vitamini ise trombositlerin yapışmasını önleyici etki yaparak daha pürüzsüz, sağlıklı damarların ve düzenli kan akış hızının olmasını sağlar. Kalsiyum, demir, manganez, bakır, magnezyum ve daha birçok mineralin vücudunuz için sağladığı yararlar vardır. Tüm bunlardan yeterli şekilde faydalanabilmek için meyve ve sebze tüketiminize dikkat etmeniz gerekmektedir. Kalsiyum, kan basıncının ayarlanmasına yardımcı bir mineraldir. Ve damarlarınızın daha kuvvetli olmasıyla bağlantılı olarak hastalık riskinizi azaltıcı etkisi vardır. Magnezyum, kan yağlarının yok edilmesinde görevli bir mineraldir. Krom, kanda bulunan kolesterolün hücrelere girişini sağlar.
  • KoenzimQ-10: Kalp sağlığı için olumlu etkiler gösterir. KoenzimQ-10 özellikle balık yağı, susam yağı, ıspanakta bulunmaktadır.
Yumurtadan korkmalı mı? Hücreler lesitin maddesini içerir. Özellikle beynimizde ve kalbimizde lesitin oranı diğer organlarımıza ve hücrelerimize göre daha fazla bulunmaktadır. Lesitin, vücudumuzun dışında bazı besinlerde de bulunmaktadır. Yumurtada bu besinlerden bir tanesidir. Yumurtanın kolesterol içeriği yüksek olduğu için uzun dönemler boyunca çoğu kişi ondan uzak dursa bile çalışmalarda görülmüştür ki lesitinin kolesterol üzerine olan etkisi olumlu yöndedir. Doğru miktarda tüketilen yumurta sağlığa olumlu etki yapmaktadır.