Gülyalı’da TMO’nun fındık alım deposunu ziyaret eden Ahmet Güldal, serbest piyasanın açıklanan taban fiyatların üzerine çıkmasının hem TMO hem de Tarım Bakanlığı için memnuniyet verici olduğunu ifade etti. TMO’nun başta hububat olmak üzere, fındık ve kuru üzüm gibi ürünlerde referans fiyat belirleyerek piyasa dengesini koruduğunu vurguladı. Fındık ihracatının tarımsal ürünler arasında önemli bir yer tuttuğunu ve 2.3 milyar dolarlık ihracat geliri sağladığını sözlerine ekledi.

Fındık Üreticilerine Hızlı Ödeme Garantisi

Fındık alımlarına dair açıklamalarda bulunan Güldal, üreticilerin bekletme eğilimlerinin normal olduğunu ancak ödemelerin en geç 45 gün içinde yapıldığını belirtti. Geçtiğimiz yıl üreticilere yapılan ödemelerin 11-21 gün arasında tamamlandığını söyleyen Güldal, bu yıl da ödemelerin hızlı bir şekilde yapılacağını duyurdu.

Kahverengi Kokarca Zararlısına Karşı Mücadele

Güldal, kahverengi kokarca zararlısına karşı alınacak tedbirlerin artırılması gerektiğini belirterek, özellikle 300-400 rakım altındaki bölgelerde bu zararlının yaygın olduğunu ifade etti. 2025’te bu sorunla karşılaşmamak adına biyolojik, kimyasal ve kültürel mücadele yöntemlerinin bir arada kullanılması gerektiğini vurgulayan Güldal, "Üreticilerimizin TMO’nun belirlediği fiyatlar altında ürün satmamalarını istiyoruz," dedi.

3 Bin Ton Fındık Alımı Gerçekleşti

Pegasus'a, Sürdürülebilir İş Ödülleri'nde "İş Birliği" ödülü Pegasus'a, Sürdürülebilir İş Ödülleri'nde "İş Birliği" ödülü

TMO’nun şu ana kadar Türkiye genelinde 3 bin tondan fazla fındık alımı yaptığını belirten Güldal, 31 Aralık 2024 tarihine kadar alımların devam edeceğini duyurdu. Ordu’da ise bu rakamın 600 ton civarında olduğunu ifade etti. Programa, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ve yerel yöneticiler de katıldı.

Kaynak: İHA