Manisa’da işçileri taşıyan traktör devrildi: 11 yaralı Manisa’da işçileri taşıyan traktör devrildi: 11 yaralı

Aycan Suphandağlı / EGE TELGRAF- Onlar, emniyet güçlerini bilgi ve becerilerini artırmak için gece gündüz çalışıyor; eğitimlerle kahramanlara destek oluyor. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Eğitim Şube’nin çalışmalarını Menderes’teki İzmir Emniyet Müdürlüğü Yeniköy Atış Poligonu’nda Eğitim Şube Müdürü Sevgül Hayal, Aycan Suphandağlı ile Hayatın İçinden programında anlattı. Suphandağlı’nın sorularını yanıtlayan Hayal, polis olmak isteyen gençlere de tavsiyelerini sıraladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Eğitim Şube’nin görevleri nelerdir?

Personellerin yasal değişikliklere ve yeni teknolojilere ayak uydurmaların sağlanması, bilgi ve becerilerin kazanılarak geliştirilmesi, görev, yetki ve sorumluluklar konusunda bilgilerinin artırılması amaçlanarak eğitim, seminer ve konferanslar vermekteyiz.

‘KANUN VE MEVZUATLAR IŞIĞINDA…’

Personelinize hangi eğitimler veriliyor, içerikleri nelerdir?

Yeniliklerin ve gelişmelerin neticesinde personelimizin bilgi, becerileri ve mesleki yeterliliklerini artırmak, çeşitli birimlerimizde çalışacak uzman personel ihtiyacını karşılamak, göreve başlamadan önce polis okullarında almış oldukları eğitimlerin üzerine kurum içerisinde uyumlarını kolaylaştırmak gibi hedefler doğrultusunda eğitimler planlanıp düzenlenmektedir. Bir polisin eğitim süreci polis okulu ile başlayıp meslek hayatı boyunca değişen kanun ve mevzuatlar ışığında devam etmektedir.

Meslektaşlarımızın görevlerini yerine getirirken karşılaşabileceği durumlarda davranış biçimlerini öğretici ve pekiştirici olan acil müdahale, şüpheli kişi araç durdurma, üst ve araç arama, kelepçe takma, cop kullanma gibi teorik ve uygulamalı eğitimler, suçu önlemek aydınlatmak ve suçluların yakalanması yönünde çağdaş yöntem ve tekniklerin öğretilmesi amacıyla polis merkezleri temel eğitimi, adli mukayyitlik gibi adli eğitimler verilmektedir. Bunlarla birlikte personelin vatandaşla diyalog ve ilişkilerini geliştirmek üzere insan hakları, halkla ilişkiler, öfke kontrolü gibi konularda psikolojik destek sağlayan eğitimler de düzenlenmektedir. Personelimizin eğitim süreci polis akademisine bağlı eğitim kurumlarında hukuk, etik, insan hakları, iletişim becerileri, silah bilgisi gibi temel konular alması ile başlar. Her gün gelişen ve değişen yasal mevzuat ve teşkilat yapısına uygun şekilde profesyonel polis bilinci ile yaklaşabilmesi adına meslek hayatı boyunca devam eder.

‘KENDİLERİ MÜRACAAT EDEBİLİYOR’

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesine personel alımları nasıl gerçekleştiriliyor?

EGM tarafından yapılacak personel alım sınavları Polis Akademisi Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilmektedir. Süreç başlangıç Pa.edu.tr. internet sitesi duyurular bölümünden başvurularda aranan şartlar ile birlikte ilan edilerek başlayıp, akabinde başvuru yapacak kişiler E-Devlet şifreleri üzerinden bizzat kendileri ilk müracaatlarını gerçekleştiriyorlar. Daha sonra tüm iş ve işlemler Polis Akademisi’ne bağlı polis okulu müdürlüklerince yerine getiriliyor.

DİĞER KURUMLARA DA DESTEK

Emniyet Genel Müdürlüğü dışında diğer kurumlara eğitim veriliyor mu?

Emniyet Genel Müdürlüğü dışında diğer kurumlara talep olması halinde eğitim verebiliyoruz. Örneğin, Orman Bölge Müdürlüğü ile Gümrük Muhafaza Memurları’na silah eğitimi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda görevli zabıta memurlara göz yaşartıcı gaz spreyi kullanımı eğitimi verilmiştir.

‘SEVEREK VE GÖNÜLDEN’

Düzenlenen eğitim faaliyetlerinde, görev alan eğitici personelde aranılan şartlar nelerdir ve eğitici seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz?

Eğitici personelin olmazsa olmazı; alanında bilgili, eğitici yeterlilik sertifikasına sahip ve hitap kabiliyeti olmasıdır… Bizde eğiticilerimizi seçerken bu özellikleri olup ayrıca eğitimi severek gönülden yapacak personelleri tercih ediyoruz. Çünkü eğitim gönül işidir. Eğitim Şube Müdürlükleri Polis Akademisi Başkanlığı ile iş birliği içinde çalışmaktadır. Polis Akademisi Başkanlığı tarafından her yıl ocak ayı içerisinde gönderilen hizmet içi eğitim plan çerçevesinde yer alan eğitim ve kurslar düzenlenmektedir. (Acil Müdahale, Şüpheli Kişi ve Araç Durdurma, Arama ve Güvenli Müdahale Eğitimi, Tamamlama Eğitimi, Oryantasyon Eğitimi ve benzeri…)

AMAÇ: BECERİYİ ARTIRMAK

Atış eğitiminin genel olarak amacı nedir? Bu eğitimi alırken nelere dikkat ediliyor?

Müdürlüğümüz kadrosunda görevli personelin silah kullanma becerisini artırmak amacıyla atış eğitimi yapılmaktadır.

Polislerin reflekslerini artırması ve silah kullanımını geliştirmesi için nasıl bir eğitim süreci yürütülüyor?

Her yıl 3 dönem halinde düzenlenen yıllık atış eğitimlerinde personele eğitimde kullanılacak silahlar ile ilgili olarak gerekli eğitimler verilmektedir. Her yıl Polis Akademisi Başkanlığı’ndan gelen genelge doğrultusunda 4 ayda bir 3 dönem yıllık atış eğitimi yapılmaktadır. Eğitim tabanca atışları 15 metreden, performans tabanca atışları 7 metreden atılmaktadır.

Son olarak ileride polis olmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Polis halkın can, ırz ve malını koruyan kamu hizmetidir, ciddi bir sorumluluk gerektirir. Bu nedenle polis yüksek etik bilinci ve meslek ahlakına sahip olmalıdır. Toplum kurallarına uyan ve yasalan saygı ile uygulayan iyi bir vatandaş olmalı. Adalet duygusu yüksek empati yeteneği gelişmiş vatanına ve milletine gönülden bağlı olmalıdır. Bu mesleğin zor ve meşakkatli olduğundan kendilerini fiziksel ve psikolojik olarak hazırlamalıdırlar.

Kaynak: EGE TELGRAF