Kadına şiddet nasıl önlenecek? -6

Abone Ol

Koruma altına alınan şiddet mağdurları ve yakınları için ne gibi destek hizmetleri verilebilmektedir? Ayrıca bu destek hizmetleri hangi kurum veya kuruluş tarafından verilmektedir?

Şiddetin önlenmesi ve verilen tedbir kararlarının etkin olarak uygulanmasının izlenmesi bakımından şiddet önleme ve izleme merkezleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kurulmuştur. Şiddete uğrayan ile şiddet uygulayana yönelik destekler kural olarak farklı mekanlarda gerçekleştirilir.

Şiddeti önleme ve izleme merkezlerinin kurumsal olarak görevleri nelerdir?

1.      Koruyucu ve önleyici tedbir kararları ile zorlama hapsinin verilmesine ve uygulanmasına ilişkin veri toplayarak bilgi bankası oluşturup, tedbir kararlarının sicilini tutmaktadırlar.

2.     Korunan kişiye verilen barınma, geçici maddi yardım, sağlık, adlî yardım hizmetleri ve diğer hizmetleri koordine ederler.

3.     Gerekli hâllerde tedbir kararlarının alınmasına ve uygulanmasına yönelik başvurularda bulunabilirler.

4.     Şiddetin sonlandırılmasına yönelik bireysel ve toplumsal ölçekte programlar hazırlayıp uygularlar.

5.     Bakanlık bünyesinde kurulan çağrı merkezinin bu Kanunun amacına uygun olarak yaygınlaştırılması ve yapılan müracaatların izlenmesini sağlarlar.

6.     Şiddetin sonlandırılması için çalışan ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparlar.

Koruma altındaki kişilerle ilgili olarak hangi destekleri vermektedirler?

1.        Kişiye hakları, destek alabilecekleri kurumlar, iş bulma ve benzeri konularda rehberlik etmek ve meslek edindirme kurslarına katılmasına yönelik faaliyetlerde bulunurlar.

2.        Verilen tedbir kararıyla ulaşılmak istenen amacın gerçekleşmesine yönelik önerilerde bulunmak ve yardımlar yaparlar.

3.        Tedbir kararlarının uygulanmasının sonuçlarını ve kişiler üzerindeki etkilerini izlerler.

4.        Psiko-sosyal ve ekonomik sorunların çözümünde yardım ve danışmanlık yaparlar.

5.        Hâkimin isteği üzerine; kişinin geçmişi, ailesi, çevresi, eğitimi, kişisel, sosyal, ekonomik ve psikolojik durumu hakkında ayrıntılı sosyal araştırma raporu hazırlayıp sunarlar.

6.        İlgili merci tarafından istenilmesi durumunda, tedbirlerin uygulanmasının sonuçları ve ilgililer üzerindeki etkilerine dair rapor hazırlarlar.

7.        3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümleri uyarınca maddi destek sağlanması konusunda gerekli rehberliği yaparlar.

Şiddet uygulayanlarla ilgili olarak hangi destekleri vermektedirler?

1.                Hâkimin isteği üzerine; kişinin geçmişi, ailesi, çevresi, eğitimi, kişisel, sosyal, ekonomik ve psikolojik durumu ile diğer kişiler ve toplum açısından taşıdığı risk hakkında ayrıntılı sosyal araştırma raporu hazırlayıp sunarlar.

2.                İlgili makam veya merci tarafından istenilmesi hâlinde, tedbirlerin uygulanmasının sonuçları ve ilgililer üzerindeki etkilerine dair rapor hazırlarlar.

Teşvik edici, aydınlatıcı ve yol gösterici mahiyette olmak üzere kişinin;

1) Öfke kontrolü, stresle başa çıkma, şiddeti önlemeye yönelik farkındalık sağlayarak tutum ve davranış değiştirmeyi hedefleyen eğitim ve rehabilitasyon programlarına katılmasına,

      11) Alkol, uyuşturucu, uçucu veya uyarıcı madde bağımlılığının ya da ruhsal bozukluğunun olması hâlinde, bir sağlık kuruluşunda muayene veya tedavi olmasına,

      111) Meslek edindirme kurslarına katılmasına,

yönelik faaliyetlerde bulunur.