Güncel

Kadifekale'deki Smyrna Tiyatrosu'nun kazı çalışmaları| Sahne gün yüzüne çıkıyor

Konak'ta Kadifekale'nin eteklerinde yer alan Smyrna Tiyatrosu'nun kazı çalışmaları hızla devam ediyor. M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilen tiyatronun oturma basamakları ve 7 odalı bölümü ile sahne binası gün yüzüne çıkarken, kazı ekibi 'proskene' olarak bilinen ön sahnenin toprağını kaldırma işlemini sürdürüyor

Abone Ol

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden (İKÇÜ) Prof. Dr. Akın Ersoy, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ersoy, "'Proskene' olarak adlandırılan dönemin performans oyunlarının oynandığı ön sahnenin üzerindeki toprağı kaldırarak gün yüzüne çıkarıyoruz. Henüz orkestraya ulaşabilmiş değiliz ancak proskene ile orkestrayı da gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile yürütülen kazılar, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli sponsorlar tarafından destekleniyor. Smyrna Tiyatrosu, Pergamon Krallığı döneminden Roma İmparatorluğu’nun ilk imparatoru Augustus’a kadar uzanan bir tarihe sahip. Prof. Dr. Ersoy, tiyatronun M.Ö. 3. yüzyılda ahşap oturma sıraları ve sahne binasıyla hizmet verdiğini, M.Ö. 2. yüzyılda taşa dönüştürüldüğünü ve Roma döneminde büyütüldüğünü belirtti. İmparator Hadrianus döneminde ise tiyatronun son şeklini aldığını ve zengin bir cephe tasarımına sahip olduğunu ekledi.

Kazı çalışmalarına İtalyan arkeologlar da destek veriyor. Arkeolog Matthias Bruno, "Smyrna Tiyatrosu, Anadolu'daki en önemli tiyatrolardan biridir. Çalışmalar sırasında yaklaşık 3 bin mermer parça katalogladık. Bu parçalar, tiyatroda çalışan işçilerin ustalığını gösteriyor" dedi. Arkeolog Fulvia Bianchi ise, Prof. Dr. Akın Ersoy ile 2017'den beri birlikte çalıştıklarını belirterek, kazıların sadece bilim dünyası için değil, tüm toplum için önemli bilgiler sunacağını ifade etti.

Prof. Dr. Ersoy, kazıların bütçe desteği ile hızlandırılabileceğini ve sahne binasını ve ilk oturma bölümünü 3 yıl içerisinde ortaya çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.