Yerel Yönetim Haberleri

Kabotaj Bayramı Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı: Pruvamız neta, rüzgarımız kolayımıza olsun

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 98. yıl kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Törende denizciliğin ülke ekonomisine katkıları ve Kabotaj Bayramı’nın denizcilik için önemli bir itici güç olduğu aktarıldı.

Abone Ol

MEMDUH GÜNEY / EGE TELGRAF-1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 98.yıl dönüm kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. Törene İzmir Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zafer Levent Yıldır İzmir Bölge Liman Başkanı Ünal Hakan Atalan ve davetliler katılım gösterdi. Törenin başında İzmir Bölge Liman Başkanı Ünal Hakan Atalan ile öğrenciler Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

Günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Atalan, bugünün Türk milletinin gurur günlerinden biri olduğunu söyledi. 1926 yılında ilan edilen Kabotaj Bayramı’nın Türkiye’nin denizlerdeki egemenliğinin önemli bir dönüm noktası olduğunun altını çizen Atalan, “Türk denizciliğinin bugün ulaştığı seviyeye gelmesinde önemli bir itici güç olmuştur” dedi.

Atalan, “2000 yılında 149 olan liman tesisi sayımız 2023 yılında yüzde 46 artarak 217’ye ulaşmıştır. Limanlarımızda elleçlenen yük miktarı ise 521 milyon tona çıkmıştır. Türk Sahipli Deniz Ticareti Filo büyüklüğünü 2002 yılından bu yana yaklaşık 5,6 kat artırarak 48,9 dedveyt tona yükselmiştir. Bu rakamla birlikte dünya sıralamasındaki yerimizde 12’ye yükselmiştir” dedi.

“BÜYÜK BİR AİLEYİZ”

Denizciliğin çok büyük bir aile olduğunu aktaran Atalan, “138 bin gemi insanımız ve 1 milyonu aşan amatör denizcimiz mevcut. 103 denizcilik eğitim kurumu ile sektörümüzde nitelikli personeller yetiştiriyoruz. ‘Gemi İnsanı Eğitim Standardı Sözleşmesi’ kapsamında Beyaz Listedeyiz. Gemi insanlarımızın istihdamına yönelik 38 ülkeyle imzalanmış protokolümüz bulunmaktadır. Türk tersanelerimiz gemi siparişinde dünyada 7., gemi tonajına göre ise 11.konumdadır. 2023 yılında ülkemiz 1,94 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatı gerçekleştirdi. 23 gemi geri dönüşüm tesisi ile dünyada 4., Avrupa’da ise lider konumdayız” diyerek ülkedeki denizcilik sektörüyle ilgili rakamları aktardı.

“GÜÇLÜ DENİZCİLİK GÜÇLÜ TÜRKİYE”

Konuşmasının devamında Atalan, ““Bakanlığımız olarak Türkiye’yi bölgesel ve küresel düzeyde denizcilikte öncü bir ülke haline getirmek ve her geçen gün daha yüksek standartlarda denizcilik hizmetleri sunmak için çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki güçlü bir denizcilik demek güçlü bir ülke ekonomisi demek, daha güçlü bir Türkiye demektir. Biz denizcilerin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri doğrultusunda denizciliği ülkemizin büyük ülküsü haline getirmek amacıyla var gücümüzle çalıştığımızı ve çalışmaya devam edeceğimizi belirtmek isterim. Pruvamız neta, rüzgarımız kolayımıza olsun” diyerek konuşmasını tamamladı.