Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin deprem risk haritasına yönelik önemli uyarılarda bulunarak, ülke genelinde depremin yaşanmayacağı bir il kalmadığını vurguladı. Moriwaki, Türkiye'deki fay hatlarının birbirlerini baskılamaya başladığını ve bu durumun, deprem riski düşük olduğu düşünülen şehirlerde bile sarsıntılara yol açtığını belirtti. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği 32 ili sıralayarak bu bölgelerde daha büyük depremler yaşanabileceğine dikkat çeken Moriwaki, Türkiye'nin acilen gerekli tedbirleri alması gerektiğini söyledi.

Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın biriktirdiği enerjiyi serbest bırakmasının batıdaki fay hatlarını da tetiklediğini ve bu durumun, Adana'da meydana gelen depremin nedeni olabileceğini ifade etti. Ayrıca, fay hattının Kıbrıs'a doğru ilerlemesiyle Akdeniz bölgesinde daha fazla depremin yaşanabileceğini belirtti.

Oğlak burçları dikkat! Biraz sabırlı olmanız gerekiyor Oğlak burçları dikkat! Biraz sabırlı olmanız gerekiyor

Konya'daki depremin de bu baskının bir sonucu olduğunu dile getiren Moriwaki, fay hatlarının domino taşı etkisiyle çalıştığını ve birinin hareket etmesiyle diğerlerinin de harekete geçtiğini vurguladı. İzmir'deki duruma da değinen Moriwaki, bu bölgede 7 büyüklüğünde bir deprem beklemediğini, ancak kırılmayan fay hatları nedeniyle maksimum 5-6 şiddetinde depremlerin olabileceğini söyledi. İzmir'de yaşanan büyük depremin Yunanistan merkezli olduğunu hatırlatan Moriwaki, bu bölgede bir depremin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Moriwaki, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif fay hatlarından biri olduğunu vurgulayarak, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt illerinde yaşayan vatandaşların ekstra önlemler alması gerektiğini ifade etti.

Beklenen İstanbul depremi konusunda da önemli uyarılarda bulunan Moriwaki, megakentin zemini kötü olan yerlerine dikkat çekerek, özellikle Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Yeşilköy gibi yumuşak zeminli bölgelerin yüksek risk taşıdığını belirtti. Bu bölgelerde kazıklı sistem gibi zemin iyileştirme çalışmaları yapılmasının önemine değinen Moriwaki, aksi takdirde bu yerlerde büyük hasarların meydana gelebileceğini ifade etti.

Kaynak: Oda TV