Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Sahili, bu yaz sezonunda nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta kaplumbağalarının önemli bir üreme merkezi olarak öne çıktı. 2024 yılında, 781 yuvalama alanından çıkan yaklaşık 44 bin yavru, mavi sularla buluştu.

Yaz aylarında mayıs ve haziran aylarında başlayan yuvalama dönemi sonunda, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) yetkilileri, İztuzu Plajı'nda yapılan koruma çalışmalarının meyvelerini topladı. 2008 yılından bu yana sahilde yaralı deniz kaplumbağalarının tedavisi ve koruma faaliyetleri yürüten DEKAMER, bu yıl tespit edilen en yüksek yuva sayısı ile dikkat çekiyor.

Şafak sökmeden güne başlıyoruz: Peki sabahları uyanma sorununu nasıl çözeriz? Şafak sökmeden güne başlıyoruz: Peki sabahları uyanma sorununu nasıl çözeriz?

Caretta Caretta Iztuzu2

Rekor Sayıda Yuva ve Yavru

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, bu yıl 781 yuva ile İztuzu Kumsalı'nda kaydedilen en yüksek yuva sayısına ulaştıklarını açıkladı. İlk yuvalamanın 22 Nisan’da gerçekleştiğini belirten Kaska, “Bu sezon gerçekten çok verimliydi. Denize ulaşan yavru sayısı bakımından da rekor bir sayıya ulaştık,” dedi.

Caretta Caretta Iztuzu3

Küresel Isınmanın Etkileri

Ancak, küresel ısınmanın etkileri de gözlemleniyor. Kaska, bu yıl Akdeniz'in son 30 yıl içerisindeki en yüksek sıcaklığa ulaşması nedeniyle yavruların yaklaşık %90’ının dişi olduğunu ifade etti. Sıcaklık ölçümleri, birçok yuvanın 32 derecenin üzerine çıkması sonucu embriyo ölümlerinin arttığını gösterdi. Bu durum, yuvanın içindeki yavruların gelişimini olumsuz etkiledi.

Kaska, şu ana kadar 360 civarında deniz kaplumbağasını tedavi ederek doğaya gönderdiklerini, 13 kaplumbağanın ise tedavi sürecinin devam ettiğini sözlerine ekledi. İztuzu Sahili'ndeki bu başarılı koruma çalışmaları, deniz kaplumbağalarının geleceği için umut verici bir tablo sunuyor.

Kaynak: AA