İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Menemen’de yaklaşık 6 futbol sahası büyüklüğündeki alanda güneş enerjisi santrali (GES) kurarak enerji ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Bu projeyle yıllık 6,5 milyon kilovat saat enerji üretilerek 15 milyon TL tasarruf sağlanması öngörülüyor. İZSU, kurulan bu santral aracılığıyla işlettiği 7 tesisin elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayacak. Üretilen enerjinin büyük bölümü, Körfez'in temizliğine katkı sağlayan atık su arıtma tesislerinde kullanılacak.

İZSU Genel Müdürlüğü, Menemen Değirmendere Mahallesi'nde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile iş birliği yaparak 3,75 megavat kapasiteli ve şebeke bağlantılı bir GES'in kurulumunu tamamladı. Bu projeyle yıllık 6,5 milyon kilovat saat elektrik üretimi planlanıyor. İZSU'nun bu enerjiyle 7 atık su arıtma tesisi ve su kuyularının elektrik ihtiyacını karşılamayı amaçladığı belirtiliyor.

İmece ruhuyla inşa edildi: Balçova’da hizmete girdi İmece ruhuyla inşa edildi: Balçova’da hizmete girdi

Projenin toplam kapasitesi 3,75 megavat olup, bunun 3 megavatlık kısmı yaklaşık 40 dönüm araziye, 0,75 megavatlık kısmı ise 5 bin 500 metrekarelik ambar çatılarına kuruldu. Güneş panelleri, yaklaşık 6 futbol sahası büyüklüğünde bir alana konumlandırıldı. 3,5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan kurulumda toplam 7 bin 188 panel ve 32 inverter kullanıldı.

‘15 MİLYON TL TASARRUF SAĞLANACAK’

İZSU Projeler Dairesi Başkanlığı Enerji Şube Müdürü Filiz Yaşar Mahlıçlı, santralin Gediz Elektrik tarafından teknik olarak kabul edildiğini ve Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) tarafından da kabul sürecinin başlatıldığını bildirdi. Mahlıçlı, bu santralin şebekeye enerji sağlama kapasitesine sahip olduğunu ve bu sayede İZSU'nun işlettiği tesislerin elektrik ihtiyacını karşılamaya başlayacağını belirtti. Mahlıçlı, “Böylece kurulumu tamamlanan santral, şebekeye elektrik verebilir hale gelecek ve 7 tesisimizin elektriğini buradan sağlamaya başlayacağız. Bugünkü elektrik birim fiyat maliyetleriyle yaklaşık 15 milyon TL'lik bir tasarruf sağlanacak” dedi. Bu durumun mevcut elektrik birim fiyatlarıyla yaklaşık 15 milyon TL tasarruf sağlayacağı öngörülüyor.

Ayrıca, GES projesinin bir AR-GE projesi olarak şekillendiğini vurgulayan Mahlıçlı, projenin esnek ve hafif panellerle ilgili araştırmaları kapsadığını ifade etti. Bu panellerin kullanımıyla elde edilen elektrik, GES sahasının aydınlatması ve işletme binalarının elektrik giderlerinde kullanılacak.

İZSU'nun yeşil hidrojen enerjisi üretimine yönelik çalışmaları da devam etmekte olup, bu projenin Türkiye'deki en büyük kapasiteli yeşil hidrojen santrali olacağı belirtilmiştir. Ayrıca, AR-GE projeleri kapsamında çift yönlü panel uygulamaları da test edilmekte ve güneş enerjisinin daha verimli kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Bu yenilikçi projelerle İZSU, İzmir'de yaşayan 4,5 milyon kişiye daha düşük maliyetlerle hizmet sunmayı ve fosil yakıt kullanımını azaltmayı hedeflemektedir.

Kaynak: Bülten