İngiltere ile Fransa arasında bulunan Manş Denizi'ni geçmek. Şu ana kadar bu parkuru solo geçen hiçbir otizmli yüzücü bulunmuyor ve Tuna, bu meydan okumayı başarmak için 4 yıldır hazırlıklarını sürdürüyor.

Malatya'da 15 Arap Koşu Tayı satılacak! Malatya'da 15 Arap Koşu Tayı satılacak!

Tuna'nın annesi Gülnur Tunca, “Manş, açık su yüzme camiasının Everest'i olarak biliniyor ve Tuna için büyük bir meydan okuma olacak. Şu ana kadar bu parkuru solo yüzen hiçbir otizmli yüzücü yok” diyerek, bu girişimin önemine dikkat çekti.

Tuna Tunca, yüzme serüvenine 10 yaşında lisanslı yüzücü olarak başladı ve şu an antrenörü olan Mert Onaran ile tanışarak hem havuz yarışlarında hem de açık sularda önemli başarılar elde etti. 2018’de Çanakkale Boğazı'nda engelli kategorisinde derece yapan Tuna, İstanbul Boğazı'nı üç kez geçti ve İtalya'nın Capri Adası'ndan Napoli'ye kadar 36 kilometrelik mesafeyi yüzerken başarı gösterdi. Ayrıca, Yunanistan'ın Sakız Adası'ndan Çeşme'ye solo geçen ilk otizmli birey oldu.

Antrenör Mert Onaran, Tuna’nın hazırlık sürecini şu şekilde özetliyor: “Tuna, haftanın 6 günü yüzme antrenmanı yapıyor, 2 gün ağırlık antrenmanı gerçekleştiriyor ve soğuk su küvetinde bekliyor. Amacımız Tuna'nın direncini artırmak ve 8 saatlik antrenmanı tamamlayarak Manş’a hazır hale gelmesini sağlamak. Hedefimiz, 10-11 saat içinde yarışı tamamlamak.”

Tuna’nın annesi Gülnur Tunca, oğlunun çocukken suyla barışık olduğunu ve bu sevgisinin yüzme branşına yönlendirdiğini belirtti. “Manş Denizi'ni geçmek, otizm farkındalığını artırmak açısından önemli bir adım olacak. Tuna sadece mayo ile yüzecek ama soğuk suya alışkın. Umuyorum ki başarılı bir şekilde tamamlayacak,” dedi.

Tuna Tunca, antrenmanlarını Urla'da havuzda ve Sığacık'ta denizde sürdürüyor. Beslenmesine dikkat ettiğini ve soğuk suya alışmak için buz küvetine girdiğini ifade eden Tuna, “En çok denizde yüzmeyi ve dalgaları seviyorum. Manş'ı geçmeye hazırım,” diyerek hedefine olan kararlılığını vurguladı.

Kaynak: İHA