İzmir'in 100 yıllık tarihi Cumhuriyet'e armağan

İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı anısına bastırılan “Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir” kitap dizisi, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) yapılan etkinlikte tanıtıldı

Abone Ol

Tamamı 10 ciltten oluşan, 52 yazar ve 11 editörün kaleminden hazırlanan “Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir” kitaplarının tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer çalışma için “Bir şehre bırakılacak en güzel hediye o şehrin tarihiyle ilgili yazılan kitaplar olsa gerek” dedi. 

‘YARIDAN FAZLASI KADIN’

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi, Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürü Tuğba Kılıçkaya, etkinlikte kitap dizisinin hazırlık süreci ve içeriğine ilişkin bilgiler verdi. “Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir” kitapları projesine başlarken tarihsel, kültürel değerlerimize ve kaynağını bu değerlerden alan kabiliyetlerimizi ortaya koymak, geçmişi anlarken farklı renklerimizle el ele vererek sürdürülebilir gelecek inşaat etme hedefine tuğla koymak hedefiyle çıktık yola” diyen Kılıçkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“10 ciltten oluşan kitap dizimizin üretim sürecinde 11'i aynı zamanda editörlük görevini üstlenmiş olan 52 yazarımız yoğun bir çalışma ortaya koydu. Editör ve yazarlarımız İzmir'e dair çalışmalarıyla sadece İzmir'de değil dünyada önde gelen isimlerden oluştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tüm çalışmalarında toplumsal cinsiyete duyarlı bir noktadan bakmak prensibi kitaplarımızın üretme sürecine de yansıdı. Yazarlarımızın yarıdan fazlasının kendiliğinden kadınlardan oluşması İzmir'in kadın dostu bir kent olduğunu bir kez daha ortaya koydu.” 

‘KÜLLİYAT GELECEĞE İZ’

Tanıtım toplantısında kitap dizisinin editörleri ve yazarları adına söz alan Doç. Dr. Akın Ersoy, çalışmaların 2022 yılında APİKAM'dan yapılan bir çağrıyla başladığını anlattı. Doç. Dr. Ersoy, "2022 yılında başkanımızın oluruyla APİKAM'dan yapılan çağrı üzerine başlayan bir yolculuk var. İlk çağrılanlar editör olarak görev aldılar. Editörlerce zorlukla seçilen bölüm yazarlarının bir araya gelmesiyle devam eden bir çalışma oldu. Böylece Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir kitap dizisi veya külliyatı nihayete ermiş oldu” dedi. Çalışmanın yaklaşık üç bin sayfalık bir külliyattan oluştuğuna dikkat çeken Doç. Dr. Akın Ersoy, “İzmir'in, son yüzyılın tarih ve kültürüne dokunan geleceğine ışık tutacak, bundan sonra birçok akademik ve aktüel yayına kaynaklık edecek bir külliyat olduğunu düşünmekteyiz. Umarım İzmirliler için bilgi dolu, keyifle ve merakla okunacak külliyat ortaya çıkmıştır" görüşünü paylaştı. Doç. Dr. Ersoy, bu eserin parçası olmaktan mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir” kitap dizisinin hazırlanmasına emeği geçen 52 yazar ve editöre teşekkür etti. Soyer, konuşmasında şu görüşleri dile getirdi: 

‘KIYMET TAŞIYOR’

“Bu kâinatın iki büyük dinamosu var; zaman ve değişim. İkisini de kontrol edemiyoruz. İkisi de her şeye rağmen akmaya devam ediyor. Olsa olsa onları idare etmeye çalışabiliriz. Ya da onlara uyum göstermeye gayret edebiliriz. Sürdürülebilirlik dediğimiz şey geçmişle gelecek arasındaki adaletse, o zaman geçmişi iyi bilmek gibi bir mecburiyetimiz var. Bu 10 kitap çok kıymetli bir anlam taşıyor. Belediyeler olarak birçok eser yapabilirsiniz. Köprüler, yollar hatta fabrikalar yapabilirsiniz. Ama bir şehre bırakılacak en güzel hediye, o şehrin tarihiyle ilgili yazılan kitaplar olsa gerek. Bu projeye bütün kalbi ve içtenliğiyle emek veren herkese teşekkür ediyorum.”

‘KENT GELECEĞİNE MİRAS’

“Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir” kitap dizisi APİKAM ve İZELMAN işbirliğiyle hazırlanmış. 10 ciltten oluşan kitap 11'i aynı zamanda cilt editörü olan, 52 yazarın kaleminden çıkmış. Kitapta akademisyenlerin yanı sıra İzmir'e dair araştırmaları ve çalışmaları bulunan gazeteci, yazar, araştırmacı ve sanatçılar da görev almış. Kitap dizisinde İzmir'in son 100 yılda yaşadığı değişim ve gelişim süreci, tarihsel köklerinden bağımsız olmamak kaydıyla ele alınmış. Kitap dizisi “Tarih”, “Arkeoloji”, “Edebiyat ve Sanat”, “Göçler, Karşılaştırmalar ve Değişim”, “İzmir Şehir, Kimlik, Bellek”, “Kamusal Mekanlar”, “Mutfak Kültürü”, “Sanat Tarihi ve Mimari”, “Spor”, “Toplumsal Hareketler” başlığıyla sunuluyor.

Her bir ciltten biner adet basılan kitaplar, tek tek ya da toplu olarak satılabiliyor. Kitaplar, APİKAM'da, Konak Metro'da, Mustafa Necati Kültür Merkezi'nde, Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde ve Seferihisar Hıdırlık Mahallesi'nde hizmet veren İZELMAN Kitap Kafe'lerde, tüm İZELMAN satış noktalarında ve kitapçılarda satılacak.

•••

İzmir her yönüyle bu kitapta 

Kitap tanıtım toplantısında tanıştığımız çalışmanın yayın koordinasyonunu üstlenen Murat Birsen, kitapların çok farklı disiplinlerde, farklı alanlarda kaleme alındığını belirtiyor. Editörlerin yazarları belirlediği kitapların yaklaşık 500 gün gibi kısa bir süreçte hazırlandığını anlatan Birsen, bazı ciltlerden detaylar da veriyor. Örneğin arkeoloji cildine ilişkin "İzmir'de kazı yapan tüm hocalar bu kitapta kentin arkeolojik çalışmalarını da anlatıyor. Bu buluşma oldukça ilginç" diyor. Murat Birsen, mutfak cildinde İzmir'in mutfak kültürünün yanı sıra göçün İzmir mutfağına etkileri, göçle gelen yemekler, İzmir'in pazarları, 35 özgün İzmir yemeğinin hazırlanışı ve tarifinin yer aldığını söylüyor. 

Birsen, "Göçler, Karşılaştırmalar ve Değişim" cildinde okurların İzmir'le ilgili çok sayıda yeni bilgiyi, araştırmayı bulabileceğine dikkat çekiyor. "İzmir'e yönelik göçlerde yıllar içinde neler değişti, göç verileri neler söylüyor, göçe hemşehri dernekleri üzerinden bakış, yeni bir göç biçimi olan yaşam tarzı göçü bu cildin okurun ilgisini çekecek detaylarından bazıları" bilgisini paylaşan Murat Birsen, okurların "İzmir, Şehir, Kimlik ve Bellek" cildinde ise kentin en önemli mekanlarından Kemeraltı'na dair araştırmaları, İzmir'in çok katmanlı ve çok kültürlü yapısına kadın gözüyle bakışı, Bornova meydanlarını ve çocukluk anlatılarındaki İzmir Fuarı'na dair anıları okuyacağının ipuçlarını veriyor. 

•••

Kitabı hazırlayan ekip

"Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir" kitap dizisinin editörleri ve yazarları:

• Arkeoloji - Editör: Doç. Dr. Akın Ersoy. Yazarlar: Doç. Dr. Akın Ersoy, Prof. Dr. Binnur Gürler, Prof. Dr. Cumhur Tanrıver, Doç. Dr. Murat Tozan, Doç. Dr. Zafer Derin. 

• Edebiyat ve Sanat - Editör: Asuman Susam. Yazarlar: Eren Aysan, Prof. Dr. F. Reyhan Altınay, Feyza Akbulut Öner, Prof. Dr. Lale Kabadayı. 

• Göçler, Karşılaştırmalar ve Değişim - Editör: Prof. Dr. Şevket Işık. Yazarlar: Bahar Kaba, Arş. Gör. Hüseyin Mert Arslan, Doç. Dr. İlkay Südaş, Prof. Dr. Mustafa Yakar, Prof. Dr. Şevket Işık. 

• İzmir, Şehir, Kimlik, Bellek - Editör: Prof. Dr. Melek Göregenli. Yazarlar: Esra Dabağcı, Arş. Gör. Ezgi Mehmetoğlu, Prof. Dr. Hümeyra Birol, Yrd. Doç. Dr. Pelin Karakuş Akalın. 

• Kamusal Mekânlar - Editör: Prof. Dr. Emel Kayın. Yazarlar: Prof. Dr. A. Emel Göksu, Doç. Dr. Ahenk Yılmaz, Doç. Dr. Burkay Pasin, Duygu Damla Ergican, Prof. Dr. Emel Kayın, Göksel Köksoy Karpat, Doç. Dr. İnci Uzun.

• Mutfak Kültürü - Editör: Doç. Dr. Ahmet Uhri. Yazarlar: Doç. Dr. Ahmet Uhri, Dr. Öğr. Üyesi Betül Öztürk, Nedim Atilla, Nihal Kadıoğlu Çevik. 

• Sanat Tarihi ve Mimari - Editörler: Prof. Dr. Hikmet Sivri Gökmen ve Doç. Dr. Şakir Çakmak. Yazarlar: Doç. Dr. Cengiz Gürbıyık, Doç. Dr. Cenk Berkant, Doç. Dr. Feyzal Avcı Özkaban, Gamze Çiğit, Doç. Dr. H. İbrahim Alpaslan, Melike Yurdagül. 

• Spor - Editör: Prof. Dr. Ahmet Talimciler. Yazarlar: Prof. Dr. Ahmet Talimciler, Ali Suavi Yardımoğlu, Doç. Dr. Sevda Korkmaz, Tuğrul Akşar. 

• Tarih - Editör: Dr. Öğr. Üyesi Erkan Serçe. Yazarlar: Prof. Dr. Alp Yücel Kaya, Prof. Dr. Ercan Uyanık, Dr. Öğr. Üyesi Erkan Serçe, Doç. Dr. Hasan Taner Kerimoğlu. 

• Toplumsal Hareketler - Editör: Prof. Dr. Ayşen Uysal. Yazarlar: Prof. Dr. Demet Lüküslü, Öğr. Gör. Eylül Çelik, Prof. Dr. Hayriye Özen, Dr. Işıl Erdinç.