Güncel

İzmir’i kuraklık tehdidi bekliyor: Ekim ve kasım aylarında su krizi kapıda

Abone Ol

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) verilerine göre, Tahtalı Barajı'nın su doluluk oranı geçen yıl temmuz ayında yüzde 37,55 iken, bu yıl aynı dönemde yüzde 24,65'e geriledi. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, barajdaki doluluk oranının son yıllarda sürekli düştüğüne dikkat çekti. “Tahtalı Barajı'nın doluluk oranı 2021’de yüzde 60, 2022’de yüzde 50, 2023’te ise yüzde 37’ye indi. Şu anki oran yüzde 24,65 ve bu oran, 2008 sonrası en düşük seviyede. Eğer bu trend devam ederse, Ekim ve Kasım’da doluluk oranı yüzde 12'lere kadar düşebilir” dedi.

‘SU KAYNAKLARINI DİKKATLİ KULLANIN’

Prof. Dr. Yaşar, bu yıl Türkiye genelinde Süper El-Nino etkisiyle yağışların yüzde 12 arttığını, ancak bu artışın Ege kıyılarına yansımadığını belirtti. La Nina’nın kuvvetli bir şekilde yaşanmasının kuraklık sorununu daha da derinleştirebileceğine dikkat çekti. “La Nina, deniz suyu sıcaklıklarının düşmesi ve bunun sonucu olarak kuraklık anlamına geliyor. Uzun süreli kuraklık senaryolarına hazırlıklı olmalıyız. Yer altı su kaynaklarını dikkatli kullanmak ve rezervleri iyi yönetmek gerekiyor. 2020 yılında barajlarımız yüzde 70 doluyken bile yer altı rezervlerini kullanmıştık. Şu anda Manisa’daki yer altı kuyuları kurumuş durumda ve bu durum İzmir’in su kaynaklarını da etkiliyor” dedi.

Prof. Dr. Yaşar, suyun bilinçli kullanımına vurgu yaparak, tarımsal sulamada arıtılmış gri suyun kullanılmasını önerdi. “Menemen’de yeni su kaynakları aramaktansa, mevcut kaynakları verimli kullanmalıyız. Uzun vadeli kuraklık senaryolarına karşı hazırlıklı olmalıyız. Deniz suyu kullanımına dair planlar hazırlamalı ve acil durum planlarını devreye almalıyız” şeklinde konuştu.

İzmir’deki diğer barajların Temmuz 2024 doluluk oranları ise şöyle:

  • Balçova Barajı: Geçen yıl yüzde 45,58, bu yıl yüzde 55,33.
  • Gördes Barajı: Geçen yıl yüzde 7,04, bu yıl yüzde 8,97.
  • Ürkmez Barajı: Geçen yıl yüzde 39,02, bu yıl yüzde 33,20.
  • Güzelhisar Barajı: Geçen yıl yüzde 69,02, bu yıl yüzde 77,02.
  • Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı: Geçen yıl yüzde 43,13, bu yıl yüzde 26,07.