İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek ve toplum sağlığını korumak amacıyla kapsamlı bir eylem planı hazırlıyor. "Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı" adı altında başlatılan bu çalışma, ilçe belediyelerinin veteriner hekimleriyle düzenlenen paydaş toplantılarıyla şekillendiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, toplantıda “Bu gezegende birlikte yaşamak istiyorsak, başta yaşam hakkı olmak üzere birbirimizin haklarına saygı göstermeliyiz” dedi.
BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIM
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, sokak hayvanlarına yönelik yapılan çalışmalara dair şu sözleriyle bilgi verdi: “Sahiplenme, bakım ve sağlık konularında bilinçli ve duyarlı vatandaşlarımızla iş birliği yaparak, ‘yaşam hakkı’ ve ‘tek sağlık’ anlayışını benimsediğimiz bu eylem planını oluşturuyoruz.”
KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI
İlk koordinasyon toplantısı, ilçe belediyelerinin veteriner hekimlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Sokak Hayvanlarını Koruma Komisyonu Başkanı Hidayet Petin ve Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe de katıldı. Prof. Dr. Okyay, toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sahipsiz köpek popülasyonu için yapacağı çalışmaları ve yol haritasını paydaşlarla değerlendirirken, “Bu tür güzel çalışmalar sadece bizden doğabilir. Şüphem yok ki, etkili bir çalışma yapacağız” dedi.
YENİ DÜZENLEMELER VE PLANLAR
Sokak hayvanlarına yönelik ötenazi düzenlemeleri ve TBMM'de kabul edilen yeni yasalar hakkında değerlendirme yapan Prof. Dr. Okyay, “Bu düzenlemeleri bilimsel ve kanıta dayalı bir şekilde ele almak istiyoruz. Hayvanlarla insanların etkileşiminde dengeyi sağlamak zorundayız” dedi.
SAHA ÇALIŞMALARI VE ÖLÇÜMLER
Sahada yapılacak sayımlar ve çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Okyay, “Sokakta yaşayan köpeklerin sayısını belirleyeceğiz ve bu verileri analiz edeceğiz. Amacımız, sokak hayvanlarının üreme potansiyelini anlamak ve etkili müdahalelerde bulunmak” diye konuştu.
TOPLUM GÖRÜŞLERİ VE SONUÇLAR
İzmir halkının görüşlerini de alacaklarını belirten Prof. Dr. Okyay, “İzmirli vatandaşların hayvanlarla temas şartlarını ve ihtiyaçlarını belirleyeceğiz. Bu konuda yapılacak saha çalışmaları ve anketlerle, halkın beklentilerini öğrenip buna göre adımlar atacağız” dedi.
BEŞ YILLIK EYLEM PLANI
Yeni eylem planı kapsamında, sokak hayvanlarının sayımı, personel ve altyapı iyileştirmeleri, farkındalık eğitimleri ve etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca, yakalama, kısırlaştırma, bakım ve rehabilitasyon süreçlerinin ardından sahiplendirme programları oluşturulacak. Taslak hazırlıklarının ardından, 5 yıllık İzmir Eylem Planı nihai haliyle açıklanacak.