İzmir’in gözde ilçesi Selçuk, şeftali üretiminde adeta bir yıldız gibi parlıyor. Ege’nin bu verimli toprağında yetişen şeftaliler, dünya pazarlarında büyük beğeni topluyor ve özellikle Rusya’dan büyük bir talep görüyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye, Rusya’ya 113 bin ton şeftali ihraç ederken, bu yılın ilk yedi ayında bu rakam 129 bin tona yükseldi. 

TFI TAB Gıda yatırımları ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınladı TFI TAB Gıda yatırımları ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınladı

SELÇUK’UN ŞEFTALİ MUCİZESİ 

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerine göre, Türkiye’nin şeftali ihracatı 2024 yılının ilk yedi ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,9 artış gösterdi ve 161 bin tondan 188 bin tona çıktı. Selçuk’un şeftalileri, sadece yerel değil, uluslararası arenada da adından söz ettiriyor. 2023’te 146 milyon dolar olan şeftali ihracatından elde edilen gelir, bu yıl yüzde 26 artışla 186 milyon dolara yükseldi. Özellikle Rusya, 129 bin ton üründen 128 milyon dolarlık talep ile Türkiye’nin en büyük şeftali pazarı oldu. 

SELÇUK ŞEFTALİSİNİN KALİTESİNİN HER GEÇEN YIL DAHA DA ARTIYOR 

Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Demircan, Selçuk şeftalisinin kalitesinin her geçen yıl daha da arttığını vurguladı. “Selçuk’ta yetişen şeftaliler, Bursa’nın uzun yıllar süren hakimiyetini geride bırakıyor. Şimdi Selçuk, Türkiye’de şeftali üretiminde önemli bir yere sahip. Kalite ve miktarda gerçekten ilerideyiz” dedi. 

FİYATLAR DÜŞÜŞTE, İ̇HRACAT YÜKSELİYOR 

Demircan, hasadın sonuna yaklaşıldığını ve bu süreçte fiyatların düştüğünü belirtti. “Hasat 10 gün daha devam edecek. Şeftali fiyatları hasadın sonuna yaklaştıkça düştü ve beklenenin altında kaldı. Ancak ihracatta herhangi bir sorun yaşanmıyor. Rusya, Ukrayna, Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri şeftali pazarımızı oluşturuyor, ama en büyük pazarımız kesinlikle Rusya. Şeftali ihracatında bu yıl yüzde 16’lık bir artış sağladık ve döviz kuru açısından da yüzde 20’lik bir yükselme yaşandı” diye ekledi. 

AİLECEK ŞEFTALİ ÜRETİMİ 

Selçuk’ta yaşayan üreticilerden Kurtuluş Dinç, ailecek bahçelerine gidip şeftali hasadına katıldıklarını anlattı. “Bu yıl sezon güzel geçti. Selçuk’ta yaklaşık 500-600 ton şeftali üretiyorum. Maliyetler yüksek olsa da bu işi bırakmak gibi bir düşüncemiz yok. Eşim ve çocuklarım da yanımda çalışıyor. Üretime devam edeceğiz ve gelecek yıl maliyetlerin düşmesini umuyoruz” diye konuştu. 

Kaynak: NTV