Nihat AK/EGE TELGRAF- Türkiye ve Yunanistan arasında 30 Ocak 1923'te imzalanan sözleşmeye göre gerçekleştirilen nüfus mübadelesinde İzmir’e yerleştirilen Girit Türklerinin yaşadıkları, mübadillerin ikinci kuşağı tarafından yeni nesillere aktarılıyor. İzmir Girit Mübadilleri Derneği, üyelerini Özdere’de bir araya getirdi. 
Yunanistan'da güvenli yaşam imkanı kalmayınca mübadeleye yönelik sözleşme kapsamında Girit'ten Türkiye'ye dönen aileler, Çanakkale'den Hatay'a kadar olan sahil şeridinde çeşitli yerleşim yerlerine getirildi. Mübadiller, ana vatanda yeni bir hayata başlarken, yaşadıklarını da yaklaşık bir asırdır nesilden nesle aktararak hafızalara kazıyor.

AYNI KÜLTÜRÜN İNSANLARIYIZ

Dernek olarak Türkiye’den Yunanistan’a giden mübadil ailelerle ve onların çocuklarıyla yakın ilişkiler içinde olduklarını belirten İzmir Girit Mübadilleri Derneği Yönetim Kurulu Mustafa Bung, “Karşılaştığımızda ilk ağızdan çıkan kelime ‘kardeş’ oluyor. Sanki uzun yıllar yan yana yaşadığın bir kardeşin olur, bir süreliğine ayrılırsınız, tekrar karşılaştığınızda sarılırsınız. O şekilde sarılıyoruz. Aynı denizin insanlarıyız çünkü. Aynı kültürün insanlarıyız. Yediğimiz içtiğimiz hepsi aynı. Birbirimizi seviyoruz, aramızda bir problem yok. Geçmişi konuşuyoruz” dedi.

Aradan geçen yıllara rağmen köklerini unutmadıklarını vurgulayan Başkan     Bung, “İzmir’de hangi Giritli’ye sorsanız, ‘Ben Türk’üm, İzmirli’yim, ama sonunda Giritli’yim’ der. Muhakkak o Girit kimliğini taşır. Ne olursa olsun hangi ülkede yaşarsak yaşayalım, burası bizim anayurdumuz. Burada doğduk, burada büyüdük. Ama ata yurdumuzu hiçbir zaman unutamıyoruz. Eğer Girit bağımsız kalsaydı, olaylar olmasaydı, ben Girit’te yaşamak isterdim” ifadelerini kullandı. 
İzmir Girit Mübadilleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hacer Eriş, “Lozan’da varılan zorunlu nüfus değişimi anlaşmasıyla Girit’ten Anadolu’ya gelen bir ailenin çocuğu. Mübadeleyle Anadolu’da yaşayan yaklaşık 1,5 milyon Rum Yunanistan’a giderken, 500 binden fazla Türk de Yunanistan’dan Türkiye’ye geldi. Amacımız Girit kültürünü duymamış dostlarımız ve kardeşlerimize kültürümüzü onlara duyurabilmek. Yaşam tarzımız, müziklerimiz, yemeklerimizle ve kaynaşma kaynaşma günlerimizde bir araya gelip her şeyimizi paylaşmak. Ayrıca yardım kuruluşlarına ve huzur evlerine maddi ve manevi yardımda bulunuyoruz. Onları yalnız bırakmıyoruz” diye konuştu.

Turuncu kod uyarısına rağmen sahilin keyfini çıkardılar Turuncu kod uyarısına rağmen sahilin keyfini çıkardılar

İzmir Girit Mübadilleri Derneği üyeleri sabahın erken saatlerinde Özdere sahilinde bir araya geldi. Kendi kültürlerine has müzikler eşliğinde davetliler kahvaltı yaptı. İzmir’e yerleştirilen Girit Türklerinin yaşadıkları tek tek anlatılarak genç kuşaklara aktarıldı. Günün anısına hediyeleşen katılımcılar, bol bol hatıra fotoğrafları çektirdi.

Kaynak: EGE TELGRAF