İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2. Kamusal Hizmetlerde Yapay Zeka Kullanımı Çalıştayı’na katıldı. Başkan Tugay, İzmir’i akıllı yönetim sistemleri konusunda dünyanın en ileri şehirlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Yeni Nesil Belediye Hizmetleri İçin Teknolojik Yenilikler

İzmir Büyükşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji AŞ (İZTEKNOLOJİ) ve İzmir Planlama Ajansı (İZPA) iş birliğiyle gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Başkan Tugay, “Yeni nesil belediyecilik hizmeti sunmak için yola çıktık. 'Akıllı Kent İzmir' hedefimiz kapsamında teknolojik gelişmeleri, dijitalleşmeyi ve yapay zeka teknolojilerini kullanarak akıllı yönetim sistemlerini şehrimize taşıyacağız” dedi. Başkan, İzmir’i Türkiye’nin yanı sıra dünyanın en ileri şehirlerinden biri yapma hedefine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Veri Analizinin Önemi Vurgulandı

Başkan Tugay, hizmetlerin daha verimli olabilmesi için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, “Teknoloji şirketimizle ve yapay zeka konusunda yürüttüğümüz araştırmalarla hizmetlerimizi dijitalleştirerek hızlandırma çabamızla, önümüzdeki 10-20 yılı hedefleyen çalışmalar yapıyoruz. Bu şehirde hatalı trafik düzenlemesi nedeniyle nerede trafiğin daha sıkıntılı olduğunu bilmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Teknoloji ve Bilim İlişkisi

Tugay, teknolojiyi küçümseyen yaklaşımları eleştirerek, “Teknoloji, yaşamımızı kolaylaştıran bir şeydir ve bilim, insanı daha iyi bir varlık yapar. İnsan ve makine, simbiyotik bir yaşam içinde olmalı ve insanlar iyi insanlarla birlikte olmalı” dedi.

Yapay Zekanın Geleceği ve Etkileri

Çalıştayda konuşan İZPA Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, yapay zekanın üç etkisinden bahsetti. Bu etkiler arasında iş süreçlerini zenginleştirme, yerine geçme ve ilham verme/tetikleme yer aldı. Velibeyoğlu, yapay zekanın iş verimliliğini yüzde 31 iyileştirdiğini ve yeni iş sahaları açtığını belirtti. Ancak, otomasyon nedeniyle bazı işlerin kaybolacağına dair uyarıda bulundu.

Dijital İkiz İzmir Hedefi

İZTEKNOLOJİ Genel Müdürü Emrecan Durmaz, “Dijital ikiz İzmir” hedefiyle somut projeler geliştirmek istediklerini ifade etti. Çalıştayda, ulaşım, altyapı, şehir planlama, afet ve iklim krizine dair konuların ele alındığı belirtilerek, İzmir’in dijital ikizi üzerinden karar alma noktalarına ulaşılacağı vurgulandı.

Karar Destek Modelleri ve Eğitim

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, yapay zekanın karar destek sistemleriyle yöneticilere büyük resmin gösterileceğini belirtti. Eğitim ve teknoloji alanında daha fazla iş birliği yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Teknolojinin Gücü ve Geleceği

Teknoloji ve Gelecek Danışmanı Elif Çetin, teknolojinin gücünü doğru kullanarak daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir gelecek inşa edilebileceğini vurguladı.

Yunusemre Belediyesi'nde Grup Curcuna ile yeni yıl coşkusu Yunusemre Belediyesi'nde Grup Curcuna ile yeni yıl coşkusu

Çalıştayda Fikir Alışverişi

Çalıştayda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yöneticileri, akademisyenler ve girişimciler, yapay zekanın nasıl kullanılabileceğini ve veri analitiği ile kaynak kullanımının nasıl optimize edilebileceğini tartıştı. Ulaşım, kent planlama, sosyal politikalar, çevre ve tarım teknolojileri gibi konularda fikir alışverişinde bulunuldu.


 

Kaynak: BÜLTEN