İzmir’de 3-4 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen 5. Uluslararası Katılımlı Yangın Sempozyumu ve Sergisi, yangın, sel gibi doğal afetlere yönelik alınabilecek önlemleri ve teknolojik gelişmeleri ele almak amacıyla toplandı. Tepekule Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyum, uluslararası uzmanların katılımıyla geniş bir bilgi alışverişi ortamı sundu. Açılışta, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Altan İnanç ve diğer önemli isimler yer aldı.
İZMİR İTFAİYESİ BÜYÜK BİR CİDDİYETLE ÇALIŞIYOR
Açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Altan İnanç, sempozyumun her yıl büyüyerek devam etmesini amaçladıklarını belirtti. Yangınların büyük bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan İnanç, “İzmir büyük bir şehir. Ciddi yangınlar atlattı. İzmir İtfaiyesi, yakın zamanda yaşanan büyük orman yangınlarına da müdahale etmekte büyük başarı sağladı. Şehirlerimizin hızla geliştiği bu dönemde, itfaiye teşkilatının güçlenmesi ve kendini yenilemesi gerekiyor” dedi.
YANGINLAR EN BÜYÜK TEHDİT
Meslek odaları adına konuşan Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ziya Haktan Karadeniz, yangınların doğal afetler içerisindeki en büyük tehditlerden biri olduğunu ifade etti. İklim değişikliği nedeniyle yangın sayılarının ve yıkıcılığının arttığını belirten Karadeniz, yangın güvenliğinin sadece mühendislik ve teknoloji sorunu değil, aynı zamanda çevresel bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
İZMİR İTFAİYESİ TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürü Serkan Korkmaz, sempozyumda yangını önleme, denetleme ve söndürme konularına odaklandıklarını açıkladı. “Düzenlediğimiz bu sempozyum, Türkiye’de meslek odaları iş birliği ile yapılan tek sempozyum. Teknolojik gelişmeleri takip ederek, yangınları önleyebiliyoruz” dedi.
İTFAİYECİLİK MESLEK OLMALI
Kamu Yönetimi Derneği Başkan Yardımcısı Sonay Bayramoğlu Özuğurlu, itfaiye ekiplerinin sadece yangınlara müdahale etmediğini belirterek, itfaiyeciliğin bir meslek olması gerektiğini ifade etti.
ENDÜSTRİYEL YANGINLARLA MÜCADELE YÖNETMELERİ
Uluslararası Endüstriyel Acil Durum Hizmetleri Yönetimi Örgütü (JOIFF) Başkanı Kevin Deveson, endüstriyel yangınların önlenmesine dair atılacak adımları anlattı. “Endüstrinin risk durumunu ele alıyoruz. Doğru risk analizleri ile bunları önlemek ve azaltmak için eğitimler veriyoruz” dedi.
BİLDİRİ YAYINLANACAK
Sempozyum, yangını önleme, denetleme ve söndürme konularında geniş bilgi alışverişine olanak tanıyor. 4 Ekim’de sona erecek etkinlikte toplam 59 bildiri sunulacak, 18 oturum ve 1 panel düzenlenecek. Sempozyum sonunda tavsiye niteliğinde bir bildiri yayınlanması planlanıyor.