İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), medyada şiddet dilinin dönüşümünü sağlamak ve toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla Bornova’da düzenlediği etkinlikte muhtarlar ile bir araya geldi. Etkinlik, son dönemde Bornova’da yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekerek, çözüm önerilerini tartışmak için gerçekleştirildi.
Bornova Belediyesi Meclis Salonu'nda, Belediye Başkan Vekili Cem Arıkan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, İGC Başkanı Dilek Gappi, İGC Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, Bornova Belediyesi Muhtarlık Daire Başkanı Şahin Doğan, Bornova Belediyesi Basın Danışmanı Gürhan Dikmen ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy gibi isimler katıldı. Toplantıda, kadınlara yönelik şiddet ve çocuk istismarına karşı yapılabilecekler ele alındı.
"Acil Çözümler İçin Yardım Bulamıyoruz"
Toplantıda söz alan muhtarlar, mahallelerinde yaşanan şiddet olaylarına karşı önleyici tedbirlerin yetersiz olduğunu belirtti. Özellikle uyuşturucu bağımlılığına sahip gençlerin tedavi süreçlerinde karşılaştıkları zorluklara dikkat çeken muhtarlar, prosedürlerin uzunluğunun tedaviye ikna ettikleri kişileri vazgeçirdiğini ifade etti. Şiddete eğilimli kişilerin tedavi edilmemesi ve 112 Acil Çağrı Merkezi’ne başvurduklarında çözüm bulamamaları, muhtarların şikayet ettiği diğer konular arasında yer aldı.
"Sesimizi Yükseltmeliyiz"
İGC Başkanı Dilek Gappi, toplumsal şiddeti durdurmak için herkesin tepkisini ortaya koyması gerektiğini vurguladı. Medyada kullanılan şiddet dilinin de sorunu körüklediğini belirten Gappi, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur” sözünden hareketle seslerini yükseltmeleri gerektiğini söyledi. Gappi, “Bu dili değiştirmek için çabamız sürüyor. Haklı olanın sesi çıkmıyor. Sesimizi mutlaka yükseltmeliyiz” dedi.
"Sosyal Yaraları Birlikte Saracağız"
Bornova Belediyesi Başkan Vekili Cem Arıkan, Nar Projesi’nin destekçisi olmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Arıkan, Bornova’daki muhtarların şiddete karşı duyarlılığının yüksek olduğunu belirterek, sosyal yaraları hep birlikte saracaklarını ve çözüm için mücadele edeceklerini vurguladı. Ayrıca, kadın muhtar sayısının geçen yerel seçimle birlikte 6’dan 12’ye yükseldiğinin altını çizdi.
"Esnafla İş Birliği Yapabilirsiniz"
İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy, muhtarların mahallelerindeki şiddeti fark edip müdahale etme noktasında önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Aksoy, muhtarların kadınlardan oluşan gruplar oluşturabileceğini ve esnafla iş birliği yapabileceğini söyledi. Şiddetsiz bir dil kullanılması ve ayrımcı söylemlerin önlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
"Muhtarların Yasal Yükümlülükleri Var"
Avukat Birgül Değirmenci, muhtarların şiddet olaylarını bildirme yükümlülüğüne sahip olduğunu belirterek, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un önemine dikkat çekti.
Toplantının ardından Bornova Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü yetkilileri, muhtarlara sağladıkları eğitimler ve destekler hakkında bilgi verdi. Ayrıca, Bornova esnafını ziyaret eden Başkan Vekili Cem Arıkan ve İGC Başkanı Dilek Gappi, esnafın vitrinlerine “mahallemizi şiddete kapattık” etiketlerini yapıştırdı.