Yerel Yönetim Haberleri

İzmir’de gevreğin susamı da turizm cennetinden gelecek| Ata tohumuyla hayat buldu

İzmir’in Çeşme ilçesinde, ata tohumu ile yetiştirilen susamların ilk hasadı yapıldı. Ovacık’ta düzenlenen etkinlikte konuşan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, sağlıklı ve doğru besinlere ulaşmanın önemine vurgu yaparken, yerel üretimi destekleyen bu projenin değerini vurguladı.

Abone Ol

Çeşme Belediyesi ve S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen Ata Tohumu Susam Hasadı, Ovacık’ta düzenlenen bir etkinlikle başladı. Yerel ve ekonomik ürünlerin ön plana çıkarılması amacıyla ilk kez gerçekleştirilen bu hasat, bölgedeki tarım faaliyetlerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Etkinliğe katılan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, susam hasadının hem yerel üreticiler hem de bölge halkı için büyük bir değer taşıdığını vurguladı. “Burada, bizim insanımızın alın teriyle yetiştirdiği ata tohumlarımız var. Bu hasat, yurttaşlarımıza sağlıklı ve doğru besinleri ulaştırmanın ne kadar kıymetli olduğunun en büyük göstergesi” diye konuşan Başkan Denizli, bu tür projelerin yerel ekonomiye ve toplum sağlığına katkısını vurguladı. Ayrıca, Ovacık’ın verimli topraklarının korunmasının ve bu bölgedeki tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesinin önemine dikkat çekti.

Başkan Denizli, bu projeyle birlikte özellikle Ovacık’taki kadınların da istihdam edildiğini belirterek, “Tarım İşleri Müdürlüğümüz ve Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizin ortak çalışmaları sonucu, Ovacıklı kadınlarımızın da emekleriyle bu topraklarda tarıma gönül verenlerle bir arada olmak paha biçilemez,” dedi.

"Ata Tohumlarıyla Yıllar Önceki Susam Üretimini Yeniden Canlandırıyoruz"

S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz da susam hasadının bölgeye özgü toprağın ve mikroklimanın ne denli verimli olduğunu gösterdiğini belirtti. Beyaz, “Bu yıl susamlarımızı Çeşme Belediyesi ile yürüttüğümüz proje kapsamında tarlamıza ektik. Susuz tarımı desteklemek amacıyla susamı tercih ettik. Susam, susuz yetişebilen, kimyasal gübre veya ilaç gerektirmeyen, çevre dostu bir ürün. Yıllar önce yöremizde yetişen susamı ata tohumlarımızla yeniden hayata geçirdik ve bu projede başarıya ulaştık,” dedi.

Susam Hasadı Doğal Yöntemlerle Yapılıyor

Kazım Beyaz, susamın yaklaşık 90 gün önce toprakla buluştuğunu ve hasat sürecinin tamamen doğal yollarla gerçekleştirildiğini ifade etti. Beyaz, “Susam hasadı, tamamen el emeğiyle yapılır. Olgunlaşan susamlar tek tek toplanır ve kuruması için tokurcun işlemine tabi tutulur. Yaklaşık 15 gün süren bu işlemin ardından susam kapsülleri çatlar ve silkim işlemiyle tohumlar elde edilir. Daha sonra bu tohumlar elenip temizlenir ve tahin elde edilmek üzere fabrikaya gönderilir,” diye konuştu.

Çeşme’nin verimli toprakları ve iklim koşulları, bu projeyle birlikte yerel tarımın canlandırılmasına ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına önemli bir katkı sağlıyor. Ata tohumlarıyla gerçekleştirilen bu hasat, hem bölge halkı için güvenli gıdaya erişimi artırıyor hem de yerel ekonomiyi destekliyor.