Eğitim

İzmir'de “Exposome-TR Sempozyumu” gerçekleşti

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi ve DEÜ iş birliği ile çevresel kirleticilerin insan sağlığına etkileri tartışıldı.

Abone Ol

26-27 Eylül tarihlerinde, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü 15 Temmuz Şehitler Salonu'nda düzenlenen “Exposome-TR Sempozyumu”, iklim değişikliği ve çevresel kirleticilerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ele aldı. Uluslararası katılımlı etkinliğe, bilim insanları, akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra, TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında İBG adına yürütücü olarak katılan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz da yer aldı.

SEMPOZYUMUN HEDEFLERİ

Sempozyumda, çevresel kirleticilerin ortadan kaldırılmasına yönelik stratejiler ve politika tartışmaları üzerinde yoğunlaşıldı. Rektör Yılmaz, DEÜ’nün Avrupa Birliği destekli projede yer almasının bilim, çevre ve topluma katkı sağlama misyonunun bir parçası olduğunu vurguladı. "Çevresel kirleticilerin ve iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlayarak, bu sorunlara yeni teknolojilerle çözüm bulmayı hedefliyoruz," dedi.

KİMYASAL KİRLETİCİLERİN ETKİLERİ

Sempozyumun ilk gününde Prof. Dr. Yılmaz, EKSPOZOM projesinin ayrıntılarını paylaştı. Projenin amacı, "İklim Değişikliği ile Sağlığı Etkileyen Su Kaynaklı Çevresel Etkenlerin Tanımlanması" olarak belirlendi. Rektör Yılmaz, sempozyumda çevre kirliliği ve iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini çarpıcı verilerle sundu. “Bu toplantı, Türkiye'nin farklı şehirlerinde düzenleyeceğimiz beş toplantı serisinin ilki. Su ve hava kaynaklı kimyasal kirleticilerin sağlık ve doğa üzerindeki etkilerini inceleyeceğiz” şeklinde konuştu.

DİSİPLİNLER ARASI ÇALIŞMA

Rektör Yılmaz, sempozyumun uluslararası düzeyde önemli bilim insanlarını bir araya getirdiğini belirterek, "Disiplinler arası çalışmanın ürünü olan bu sempozyum, büyük önem taşıyor," dedi. Etkinlikte, kimyasal ve çevre kirliliğini azaltacak yeni teknolojilerin, özellikle membran ve sensör teknolojilerinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Etkinliğe katkı sunan tüm katılımcılara teşekkür eden Rektör Yılmaz, bilim insanlarının bir araya gelmesinin önemini vurguladı.