İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bengi Atak, İzmir’deki yapı stokunun büyük bir kısmının deprem riski taşıdığını belirterek, bu iki ilçede tespit edilen yapıların büyük bölümünün 2000 yılı öncesinde inşa edilen binalar olduğunu ifade etti. Bu yapılar, 1999’daki büyük deprem sonrasında yapılan yönetmelik değişikliklerinden önce inşa edildiği için risk altındaki yapılar arasında yer alıyor.

Malatya’da kar yağışı başladı! 20 Şubat’ta okullar tatil mi? Malatya’da yarın okullar tatil mi? I Malatya Hava Durumu Malatya’da kar yağışı başladı! 20 Şubat’ta okullar tatil mi? Malatya’da yarın okullar tatil mi? I Malatya Hava Durumu

Bengisu Atak

Atak, İzmir’deki toplam 950 bin 490 yapının yüzde 70’inin depreme dayanıksız olma ihtimali taşıdığına dikkat çekerken, “Envanter çalışmaları, deprem riski taşıyan yapıları önceliklendirerek doğru müdahalelerin yapılmasına olanak tanıyacak. Ancak, bu yapıların büyük bir kısmı eski yapılar ve dolayısıyla riskli" dedi. Çalışmaların sadece Bayraklı ve Bornova ile sınırlı kalmadığı, Karşıyaka ve Konak ilçelerinde de envanter çalışmalarının başladığı belirtildi. Atak, bu çalışmaların tamamlanmasıyla İzmir’in genel yapı stokuna dair daha net bir risk analizi yapılabileceğini vurguladı.

İzmir’deki imar barışı kapsamında yapılaşan bazı binaların da kontrol edilmesi gerektiği ifade edilirken, bu yapıların taşıyıcı sistemlerinde yapılan değişikliklerin risk oluşturabileceği kaydedildi. İzmir’in deprem hazırlığı konusunda yetersiz olduğu yönünde uyarılarda bulunan Atak, kentsel dönüşüm çalışmalarının ekonomik gücü yüksek kesimlere yönelik yapıldığını, bu durumun en çok ihtiyaç duyan bölgelerde dönüşümün gerçekleşmemesine yol açtığını belirtti. İzmir’deki depreme hazırlık çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söyleyen Atak, “İzmir’de sadece deprem değil, yoğun yağışlar ve denizin kabarması gibi afetlere karşı da hazırlıklı olmamız gerekiyor" dedi. 

Kaynak: DHA