İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından hazırlanan ve şehrin uzun vadeli vizyonunu belirlemeyi hedefleyen İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi kapsamında düzenlenen “Nasıl Bir İzmir” panel serisinin dördüncü etkinliği, “Kent İçin Müşterek Veri” başlığıyla gerçekleştirildi. Panel, İzmir’in geleceği için kritik öneme sahip olan ortak veri kullanımını farklı boyutlarıyla ele aldı.
“Nasıl Bir İzmir” Serisi Devam Ediyor
Toplamda sekiz panel ve sekiz atölye çalışmasından oluşan “Nasıl Bir İzmir” serisi, İZPA’nın koordinasyonunda Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu moderatörlüğünde düzenleniyor. İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleşen dördüncü panelde, şehir planlaması, müşterek kavramı ve veri kullanımı konularında önemli konuşmalar yapıldı.
Hatay Depremi Üzerinden Dersler
Panelin ilk konuşmacısı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tuğçe Tezer, 6 Şubat 2023 depremleri bağlamında şehir planlama perspektifiyle önemli veriler paylaştı. Tezer, Hatay’daki yapıların %85’inin depremde yıkıldığını veya hasar gördüğünü belirterek, Türkiye’de müteahhit sayısındaki artışa dikkat çekti. Deprem öncesinde 450 bin olan müteahhit sayısının 646 bine yükseldiğini ifade eden Tezer, Avrupa genelinde ise sadece 25 bin müteahhit bulunduğunu belirtti.
Hatay’da yaşanan yıkımın temel sebeplerini sıralayan Tezer, “Kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliği, plansız ve parçalı yapılaşma, zayıf zeminlerde yapılan inşaatlar ve yapı denetimi eksikliği yıkımı artırdı” dedi.
Müşterek Kavramı Üzerine
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Erensü ise müşterekler kavramını ele aldı. Doğal müştereklerin kaybına ve bozulmasına değinen Erensü, müştereklerin sadece doğal alanlarla sınırlı olmadığını ifade etti. “Kamu malı veya özel mülkiyet de, örneğin bir sinema ya da pastane de müşterek olabiliyor. Ancak müştereken kullanılmıyorsa, kamu malı olsa da müşterek olmayabilir” diyen Erensü, aşağıdan yukarı doğru gelişen kent hareketlerinde müşterekleşme pratiklerinin önemine dikkat çekti.
Verinin Kullanımı ve Yapay Zekâ
Panelin son konuşmacısı İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Saka, şehir planlama süreçlerinde yapay zekâ ve veri kullanımının kritik rolüne vurgu yaptı. “Verinin görünür olmasına karşın kullanılmadığı hallerde bir değerinin olmadığını” belirten Saka, afet süreçlerinde verinin etkin kullanımının önemini örneklerle açıkladı. Trafik yönetimi, akıllı otopark, toplu taşıma optimizasyonu ve enerji yönetimi gibi alanlarda veriye dayalı uygulamaların gerekliliğini vurguladı.
İzmirlilerle Buluşmalar Sürecek
“Nasıl Bir İzmir” panel serisi, iki haftada bir tüm İzmirlilerin katılımına açık olarak düzenlenmeye devam edecek. Panellerin ardından gerçekleştirilecek atölye çalışmaları ile İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi’ne önemli katkılar sağlanması hedefleniyor.
Kaynak: Bülten