Spor

İzmir, şampiyonada yok! "Anormal bir durum"

Türkiye, Avrupa Futbol Şampiyonası’na İtalya ile birlikte ev sahipliği yapacak olmanın gururunu yaşarken İzmir’den bir statın bile aday gösterilmemesi üzüntü yarattı

Abone Ol

MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF- UEFA tarafından düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nın 2032 yılındaki ev sahipleri alınan kararla Türkiye ve İtalya oldu. Böylelikle Türkiye’nin uzun süredir büyük bir turnuva düzenleme hayali gerçeğe dönüştü. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) organizasyon için 8 ilden 10 statla başvuruda bulundu. Listede İstanbul’dan Atatürk Olimpiyat Stadı, Rams Park ve Ülker Stadyumu yer aldı. Beşiktaş’ın maçlarını oynadığı Tüpraş Stadyumu’na ise yer verilmedi. Katılım için bildirilen diğer statlar Ankara Yeni 19 Mayıs Stadı, Eskişehir Atatürk Stadyumu, Antalya Corendon Airlines Park, Trabzon Papara Park, Bursa Belediye Stadyumu, Konya Belediye Stadyumu ve Gaziantep Kalyon Stadı oldu. Listedeki stadyumlardan sadece 5 tanesi turnuvada yer alabilecek. Karar 2026 yılının ekim ayında belli olacak. Türkiye’nin en büyük üçüncü ili olma özelliğini taşıyan İzmir’den herhangi bir stadyum başvuruda yer almadı.

 YANLIŞ BİR KARAR

Konuyla ilgili konuşan Eski Gençlik ve Spor İl Müdür Bahri Vreskala, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’na İzmir’den bir statın dahil edilmemesinin yanlış bir karar olduğunu belirtti. Vreskala, “İzmir’in en önemli özelliği futbolun Türkiye’de ilk oynandığı yer olması. Turnuvaya 9 sene varken onlarca stat yapılabilirdi. Eğer statlara bahane buluyorlarsa önümüzdeki dokuz yıl içerisinde düzeltebilirlerdi” ifadelerini kullandı.

KAVGA EDERDİM

Şampiyonada İzmir’in yer almamasının tercih meselesi olduğunu söyleyen Vreskala, “Eğer federasyon yönetiminde İzmir’den biri olsaydı bu konu mutlaka konuşulurdu. Şayet orada ben olsaydım ben bunun için kavga ederdim. İzmir, Türkiye’nin en popüler şehirlerinden biri her konuda gelişiyor. Daha ne istiyorsunuz?” dedi. Vreskala, listede bulunan diğer şehirlerle İzmir’i kıyaslayarak “Bazı şehirlerin konaklama ve antrenman tesisi konusunda kapasitesi yeterli değil ve gelecek taraftarı ağırlaması zor olacak. Burada planlamada hata yapıldı. İzmir ilk planda düşünülmeliydi” dedi.

NİYET ÖNEMLİ

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanan    İstanbulspor – Galatasaray maçında çimlerin boyanmasına konusuna değinen Vreskala, yaşanan olayın skandal olduğuna değinerek, “Bu zihniyet kaldığı sürece hiçbir şey değişmez. Göztepe bile sezonun ilk maçını Akhisar’da oynadı. Bu neden oluyor biri izah etsin. Eskiden Alsancak Stadı’nda haftada dört ya da beş maç oynanırdı sahada çiçek gibiydi. Bu konuda niyet önemli. Şahsen İzmir’de bu turnuvanın oynanmasını bekliyordum ama olmadı hem kendi adıma hem kent adına büyük bir hayal kırıklığı oldu” diye belirtti.

ÇOK İSTERDİK

İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Başkanı Ali Erten, “Turnuvada İzmir’in yer almasını çok isterdik” dedi. Erten, “Başvuru esnasında statların hazır hale gelmiş olması ya da projenin başlamış olması gerekiyordu. Atatürk Stadı kapasiteyi karşılıyor ancak Valiliğin orada sınırlaması var. Ömrünü doldurmuş bir stat ve orayı yok kabul etmek durumundayız. Diğer statlarda asgari kapasiteyi karşılayamıyoruz. Yeni statlar yapılabilir ancak şu anda böyle bir proje olmadığı için müracaat esnasında İzmir’i dahil edemiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

ÇOK BÜYÜK EKSİKLİK

Turnuvada İzmir’in yer almamasının çok büyük bir eksiklik olduğuna değinen Erten, “Üç stat projesi vardı. Bu projelerden iki tanesi tamamlandı. Karşıyaka’nın stadı yarım kaldı. Eğer İzmir’de üç stat yerine bir tane büyük stat olsaydı buradaki takımlar yine sıkıntı yaşayacaktı” diye belirtti. Erten, “Başvuruda bulunan diğer şehirlerin İzmir’deki kadar profesyonel takımları yok. Bu konuda İzmir diğer şehirlerden önde. Büyük bir şehir stadyumu konusunda ya da Atatürk Stadı konusunda birtakım çalışmalar yapılması gerekiyor ancak bu çalışmalar şu an yapılmadığı için teklif dosyasına İzmir dahil edilemedi” dedi.

İZMİR’İN BULUNMAMASI ANORMAL

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) İzmir Şube Başkanı Bahri Okumuş, “Beş şehir arasında İzmir’in bulunmaması anormal. Bunu İzmirli olmayan bile sorgular” dedi. Okumuş, bu tartışma için artık çok geç olduğunu söyleyerek “Bu beş şehir başvuru sürecinde belirlenmişti. Bu süre zarfında İzmir lobisi herhangi bir çalışma yapmadı. Bu saatten sonra da İzmir niye yok diye sormak için çok geç. TFF bu konuya statların yeterliliklerini öne sürerek bir açıklama yapabilir. Bu konu daha önce tartışmaya açılsaydı bir çözüm bulunabilir hatta İzmir’in listeye alınmaması ile ilgili argümanlar çürütülebilirdi” ifadelerini kullandı.