Projenin İzmir Milli Kütüphane'deki kapanış toplantısında çalışmayı gerçekleştiren ekibe ve gönüllü öğrencilere teşekkür belgeleri verildi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Bilgi Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Akkaya, "İzmir Kent Kültürünün Oluşumu ve Aktarımında İzmir Milli Kütüphane" başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Akkaya sunumunda kullanıcılar için hazırlanan "İzmir Milli Kütüphane Harita ve Şehir Planları Kataloğu'nu da tanıttı.
112 yıllık kütüphane
Milli Kütüphane Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Puğ, bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulan İzmir Milli Kütüphane'nin Türkiye'de 112 yıldan bu yana halka hizmet veren, ülkemizdeki altı derleme kütüphaneden biri olduğunu söyledi. Puğ, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'yle birlikte gerçekleştirdikleri projeyle Milli Kütüphane'nin eşsiz koleksiyonlarından birinin daha, geniş kitlelerin kullanımına açılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
İzmir'le ilgili bilgiler de var
Projenin koordinatörlüğünü gerçekleştiren İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Bilgi Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Akkaya, bir buçuk yıl süren çalışma sonucu Milli Kütüphane'nin çok fazla bilinmeyen Harita ve Şehir Koleksiyonu'nun dijital ortama aktarılarak tüm dünyanın kullanımına açıldığını söyledi. Projeyle yüksek çözünürlükte yaklaşık 650'ye yakın görselin tarandığını anlatan Prof. Dr. Akkaya şu bilgiyi paylaştı:
"Haritalar 1850'li yıllardan başlıyor. 1960'lı, 1970'li yıllardan harita ve şehir planları var. İzmir Milli Kütüphane'nin sahip olduğu kültürel mirasın unsurlarından biri bu eserler. Bunlar dijital ortama aktarılarak Milli Kütüphane'nin internet sitesinden erişime açıldı. Tarihçiler, coğrafyacılar, şehir plancıları, mühendisler ve araştırmacılar için çok önemli bir kaynak olacak bu çalışma. İçinde İzmir'e ilişkin şehir planları da var. Şu ana kadar çok az kullanılmış bu haritalar. Artık geniş bir kitlenin kullanımına açılmış oldu. Değişim sürecini derinden yaşayan İzmir için bu haritalar çok önemli."
İzmir Milli Kütüphane Harita ve Şehir Planları Koleksiyonu, bağış, satın alma ve derleme yoluyla oluşmuş bir koleksiyon. Koleksiyonda yer alan haritalar 1850 yılından Cumhuriyet dönemine kadar olan süreci kapsıyor. Koleksiyonda Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Osmanlı Türkçesi, Rumence ve Yunanca 527 harita, 122 şehir planı bulunuyor. Koleksiyonun Erkan-ı Harbiye, National Geography, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Türkiye Sigortacılar Daire-i Merkeziyesi tarafından yayınlanan kaynaklardan oluştuğu belirtiliyor.
Nobel Akademik Yayıncılık tarafından basılan koleksiyon kataloğu ise Kütüphaneci Ezgi Ergin, Dr. Öğretim Üyesi Özgür Polat, Prof. Dr. Mehmet Ali Akkaya, Doç. Dr. Gülten Alır Derbent ve Doç. Dr. Mahmut Halef Cevrioğlu tarafından hazırlanmış. Araştırmacılar, Harita ve Şehir Planı Koleksiyonu'na, Milli Kütüphane'nin izmirmillikutuphane.com alan adlı internet sitesindeki "Katalog Tarama" bölümünden erişebilir.
***
Sadık Uygun Yayınları'ndan Cumhuriyet'in 100. yılına armağan
Eğitim yayıncılığında 27 yılı geride bırakan Sadık Uygun Yayınları'ndan kısa bir süre önce çıkan çocuk ve gençlik edebiyatı kitapları Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan olarak hazırlanmış.
Yazar Meral Karamuk Uğurşan'ın kaleme aldığı çocuk romanı "Köstebeğin Sırrı - Gizli İşler 2"yi yazar ve çizer Hasan Karaca resimlemiş. Türkçe ve İngilizce çocuk kitapları bulunan ve aynı zamanda serbest çevirmen olan yazar Uğurşan'ın kitabı İngiltere'ye, çadırda düzenlenen bir dil kampına giden Emre ve Mısra'nın, kamp arkadaşları Layla, Peter ve sürprizlerle dolu köstebek Spike ile yaşadıkları heyecanlı bir macerayı anlatıyor.
Yazar Nursel Çetin ve Eşref Karadağ'ın birlikte kaleme aldığı, Sıla Heper'in resimlediği "Çizgi Romanın Şifresi", en az "Köstebeğin Sırrı" kadar keyifli bir macera. Sıla Heper'in öykünün heyecanını okura aynen yansıtan ve söze sürekli "Sevgi Aşkına" diyerek başlayan Çizgi Adam Canti'nin romanın kahramanları Enes ve Hasan'la yaşadıkları olaylar oldukça sürükleyici. Her iki kitap da 10 yaş ve üstü çocuklar için hazırlanmış.
Yayınevinden çıkan Nazmi Ağıl'ın kaleme aldığı, Hasan Karaca'nın birbirinden ilginç tasarımlarıyla renklendirdiği şiir kitabı "Beni Seven Arkamdan Gelsin" çocukları liderliğe hazırlamayı amaçlıyor. Prof. Dr. Zeynep Aycan kitabın önsözünde "İyi lider olmak için önce iyi insan olmak lazım" diyor. Yazar Nazmi Ağıl ise çocuklar için düşündüren ve soru sorduran şiirlerin yer aldığı kitabının, hem çocuklarda şiir okuma alışkanlığı geliştirmesini hem de yaşadıklarını sorgulamayı öğrenmeleri için hazırlandığını belirtiyor.
Melek Karanis'in yazdığı, Ecem Eker'in resimlediği Merak Ediyorum Dizisi'nden çıkan "Dedemin Karnında Ne Var?" 100. yıla armağan kitaplardan bir diğeri. Yazar Esra Seçil Uygun'un kaleme aldığı, Hatice Doğan'ın resimlediği "Çok İşim Var" kitabı da içeriğinin yanı sıra baskı kalitesi ve sevimli çizimleriyle çocukları sarıp sarmalayacak kitaplardan.
***
Yeni çıktı
Tarık Dursun K.'dan çocuklara masallar
İzmir Büyükşehir Belediyesi Yayınları (İzBB Yayınları), 2015 yılında yitirdiğimiz İzmir'i en güzel anlatan gazeteci, yazar, yayıncı, senarist Tarık Dursun K.’nın masal kitaplarını çocuklar için bastı. Yazarın yayın haklarını devralan İzBB Yayınları, beş masal kitabının yanı sıra yazarın “Ben Unutmadan” kitabını da İzmirli okuyucularla buluşturdu.
İzBB Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çavaş, Tarık Dursun K.'nın geleceğin okuyucuları için belirledikleri beş farklı masalını da yine beş farklı İzmirli genç çizerin yorumladığını söyledi. Çavaş, "Masalların kelimesine dokunulmadan günümüz çizgi anlayışıyla çocuklarımızın ve ailelerinin okuyabileceği masalları hazırladık” dedi.
Çocuk okurların son derece başarılı ve resimleriyle kendi içinde adeta ayrı bir masal içeren resimlerinden de büyük keyif alacağını düşünüyorum. Baskı kalitesiyle dikkati çeken yayınların kurumsal kitap tasarımında ise grafiker Ömer Durmaz'ın imzası var.
Tarık Dursun K.’nın masallarından yola çıkarak hazırlanan, Seda Denizer'in resimlediği “Leylek Bacaklı Ceylan”, Emel Alp Sarı'nın resimlediği “Tonton Nine”, Bala Erfidan'ın resimlediği “Cici Bici Tavşan”, Mavisu Demirağ'ın resimlediği “Altın Beşik” ve İrem İnan Yılmaz'ın resimlediği “Aliş ile Maviş’in Masalı” kitapları çocukları düş dünyasına doğru yolculuğa çıkarıyor.
İzBB yayınlarından çıkan İnci Becerik'in kaleme aldığı "Kahkahacı Pehlivan" kitabı da içeriği kadar resimleriyle de dikkati çekiyor. İzmirli genç çizer Şeyma Yıldızhan Yayman'ın muhteşem resimleriyle İzmir'in doğal güzellikleri leyleklerine, ördek ve flamingolarına, pelikanlarına dikkat çeken başarılı bir çalışma.
İzBB Yayınları markasıyla çocuklar için yayınlanan masal kitaplarına İZELMAN kitap kafelerin yanı sıra kitabevlerinden de ulaşılabiliyor.
***
Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'ndan "Yakınlaşıyoruz" etkinliği
Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nun "Yakınlaşıyoruz" başlıklı dayanışma etkinliği Alsancak'ta Yakın Kitabevi'nde düzenlendi. Yazar, öğretmen Nevzat Süer Sezgin'in açılış konuşmasını yaptığı etkinlikte yazarlar Dilge Güney ve Güzin Öztürk "Çocuk Edebiyatında Güncel Sorunlar ve Değişen Bakış Açısı" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin ardından eğitimci Burçak Temel'in interaktif olarak hazırlanan "Duygularımın Atlasına Yolculuk" atölyesi gerçekleşti. Etkinlik sırasında Tuğçe Temiz ise çocuklarla resim atölyesi düzenledi. 25 Kasım'da İzmir'de yaşanan selden büyük zarar gören Yakın Kitabevi'ne destek amacıyla gerçekleşen etkinliğe katılan Eksi 18 Edebiyat Topluluğu yazarları, söyleşiler sonrası okurları için kitaplarını da imzaladı.