İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın 180 Günlük Hızlı Eylem Planı çerçevesinde yürütülen bu proje, kenti afetlere ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha dayanıklı hale getirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, Alsancak Limanı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar uzanan sahil şeridinde geçici bir fırtına duvarı inşa ediliyor. Olası bir afetin etkilerini azaltmayı hedefleyen bu proje, Alsancak Limanı'ndan başlatıldı. 2,40 metre genişliğinde ve 90 cm yüksekliğinde beton bariyerlerden oluşan duvar, temel kazıları tamamlandıkça sahil boyunca yerleştiriliyor. Şu ana kadar 500 metrelik alanda kazı çalışmaları tamamlanmış ve 350 metre uzunluğunda bariyer döşenmiş durumda. Çalışmalar Cumhuriyet Meydanı'na kadar ilerleyecek şekilde devam ediyor. Ayrıca, sel durumunda kapatılacak 30 adet sel kapısı yapılacak ve böylece denizden gelen suyun karaya ulaşması engellenecek. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, duvarın her iki tarafında da peyzaj düzenlemeleri yaparak bitkilendirme çalışmalarını başlattı.
Kıyıya kronman duvarı monte edilecek
Cumhuriyet Meydanı bölgesinde, denizden gelen dalgaların etkisini azaltmak amacıyla kıyıya kronman duvarı monte edilecek ve bu duvarın üzerine 600 tahliye deliği açılacak. Bu sayede dalgaların tehdit oluşturabileceği dönemlerde suyun daha hızlı tahliye edilmesi sağlanacak.
Projenin bir diğer önemli ayağı ise Kordon’daki asfalt yüzeylerin kaldırılarak geçirgen-yeşil alanların oluşturulması. Bu alanlara su tutucu bitkiler ekilerek estetik bir görünüm elde edilecek ve iklim krizinin olumsuz etkileri azaltılacak. Bu yeşil alanlar tamamlandıktan sonra halkın kullanımına açılacak.
Güvenlik ve konfor artacak
Son aşamada ise Kordon’daki sosyal alanlar daha konforlu ve güvenli hale getirilecek. Yıpranmış kent mobilyaları yenilenecek, oturma ve dinlenme alanlarıyla seyir platformları oluşturulacak. Ayrıca çocuklar için eğlence odaklı alanlar tasarlanacak. Yürüyüş yolları ve meydanların zemin kaplamaları yenilenecek ve daha erişilebilir hale getirilecek. Ayrıca, atık toplama donatılarının sayısı artırılarak temizlik önlemleri güçlendirilecek. Kıyı mühendisliği ve altyapı yatırımları tamamlanana kadar geçici fırtına duvarı görevini sürdürecek.
Kordon’un dijital ikizi oluşturulacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçici çözümlerin yanı sıra Kordon’un geleceğini güvence altına alacak kalıcı projeler üzerinde de çalışıyor. Bu çalışmalar, bilim insanları ve kıyı mühendisliği uzmanları tarafından yürütülüyor ve Kordon’un dijital ikizi oluşturulacak. Avrupa Birliği projeleri ve TÜBİTAK ile yürütülen araştırmalar da bu kapsamda önemli yer tutuyor. Hazırlanan bilimsel proje, kent paydaşlarının katılımıyla paylaşılacak ve geçici düzenlemeler, kalıcı Kordon Projesi devreye girene kadar kıyı güvenliğini sağlamaya devam edecek.