İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı sahili, son günlerde kıyıya yakın bazı bölgelerde meydana gelen deniz yosunlarıyla dikkat çekiyor. Suyun içindeki azot ve fosfor seviyelerinin artmasıyla birlikte oluşan bu yosunlar, deniz yüzeyini yeşile boyadı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve deniz biyoloğu Prof. Dr. Taşkın, denizlerde bu tür oluşumların mevsimsel değişikliklerle birlikte ortaya çıkabileceğini belirtti. Özellikle İzmir Körfezi'nde artan kirliliğin etkisiyle deniz yosunlarının yayılım gösterdiğine dikkat çekti.
Balık solungaçlarını tıkayarak ölüme neden oldu
Prof. Dr. Taşkın, deniz yosunlarının ekosistem üzerindeki etkilerini değerlendirerek, “Yosunlar bir dönem kıyıdan toplandı. Toparlanmaya bağlı olarak iç körfezde fitoplankton artışı oldu ve balıkların da solungaçlarını tıkayarak ölümlerine sebep oldu. Her ne kadar bu tür makro yosunları, körfezde istemesek de bu dönem içerisinde buraya gelen üretici unsurları ve kirlilik düzenlemesi açısından bu yosunların varlığında faydası var” ifadelerini kullandı.
İlkbaharla birlikte yeniden artacak!
Kış aylarında yosun miktarının azalacağını, ancak ilkbaharla birlikte yeniden artış yaşanacağını belirten Prof. Dr. Taşkın, "Yosunlar sporlarla ürüyorlar. Kıyıdan toplasanız dahi sporları suda bulunuyor ve koşullar uygun olduğunda yeniden hızlı bir gelişmeyle ortamı kaplayabiliyorlar" dedi. Bu süreçte koku oluşumu gibi rahatsız edici durumların da meydana gelebileceğini ekleyerek, karasal atıkların kontrol altına alınmasının bu tür oluşumları engellemede önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Prof. Dr. Taşkın, “Besleyici eleman ve kirli su girdisi engellenirse zaten fırsatçı yosunlar da yavaşça çekilecekler” diyerek, körfezin temizlenmesi ve sürdürülebilir deniz yönetimi çalışmalarının önemini bir kez daha hatırlattı.