Yaz aylarında kırsal alanlarda yılanların evlerin bahçelerine ve araç kaputlarına girmesiyle ilgili ihbarlar, İzmir İtfaiyesi ekiplerinin mesaisini artırıyor. Bu şikayetlerin artması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi, itfaiye personelinin yılan yakalama konusunda bilinçlenmesi amacıyla eğitim başlattı. Eğitimde, ekipler zehirli ve zehirsiz yılanlarla karşılaştıklarında nasıl müdahale edeceklerini uygulamalı olarak öğrendi.

YENİ EĞİTİM PROGRAMI BAŞLADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, sıcaklıkların artmasıyla birlikte evlerde veya araçlarda görülen yılanların bilinçli şekilde yakalanması için yeni bir eğitim programı başlattı. Artan ihbarlar üzerine itfaiye personeli, Toros Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi'nde uygulamalı eğitim aldı. İzmir Doğal Yaşam Parkı'ndan getirilen, Güney Amerika'da yaşayan Kraliyet pitonu (top piton) ile yılan yakalama teknikleri gösterildi. Veteriner Sağlık Teknikeri İlker Ömer Ertop ve Veteriner Hekim Duygu Aldemir, hem yılan türlerini tanıttı hem de yılanları tutma tekniklerini uygulamalı olarak gösterdi.

20062024 9354 2

BİLİNÇLİ MÜDAHALE İÇİN EĞİTİM ALDILAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, 112 çağrı merkezine gelen yılan ihbarlarının arttığını belirterek, ekiplerin bu duruma hazırlıklı olabilmesi için eğitim başlattıklarını söyledi. Derse, “İtfaiye ekiplerimizin bu tür olaylara sağlıklı şekilde müdahale edebilmesi için doğru teknik ve bilgiyi öğrenmeleri gerekiyor. Bu nedenle bu eğitime ihtiyaç duyduk” dedi. Derse ayrıca, “İtfaiyecilerimizin doğru ekipmanlar kullanarak, kendilerini koruyarak yılanları yakalamasını istiyoruz. Yılanları ürkütmeden yakalamak için bu eğitim çok önemli” diye ekledi.

YILANLARA MÜDAHALE ETMEYİN

Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürlüğü'nden Veteriner Sağlık Teknikeri İlker Ömer Ertop, Türkiye’de kayıtlara geçen 58 yılan türü olduğunu anlattı. Bu türlerin 15’i zehirli, 3’ü yarı zehirli ve geri kalan 40’ı ise zehirsizdir. Ege Bölgesi'nde 4 zehirli yılan türü bulunuyor. Ertop, eğitimde kullanılan yılanın Güney Amerika’da yaşayan ve Kraliyet pitonu olarak bilinen bir tür olduğunu belirtti. Yılan yakalama aparatları hakkında bilgi veren Ertop, “Kanca ve kıstırma olmak üzere iki aparat var. Zehirli yılanların bize dönmemesi için kıstırma aparatını kullanıyoruz. İlk önce başından, sonra kuyruğundan yakalayıp bir çuvala yerleştiriyoruz. Yurttaşların yılanlara müdahale etmemesi, böyle bir durumla karşılaşıldığında İzmir İtfaiyesi veya İzmir Doğal Yaşam Parkı'na ulaşmaları gerekiyor” dedi.

3. Logistech Fuarı, lojistik sektörünü Gaziemir’de buluşturdu: 24 bin kişi ziyaret etti 3. Logistech Fuarı, lojistik sektörünü Gaziemir’de buluşturdu: 24 bin kişi ziyaret etti

YILAN ISIRMASINDA NE YAPILMALI?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı'na bağlı İlk Yardım Merkezi'nde İlk Yardım Eğitmeni Ercan Doğru, yılan ısırması durumunda yapılması gerekenleri anlattı. Doğru, “Yılan tarafından ısırılan kişinin sakin kalması, panik yapmaması, ısırılan bölgeyi fazla hareket ettirmemesi gerekiyor. Bölgeyi su ile yıkayabilir, soğuk uygulama yapabilirler. Bandaj yapabilirler ancak çok sıkılmamalı. Turnike bağlanmamalı veya yaraya müdahalede bulunulmamalı. Yanlış bilinen uygulamalar, örneğin yarayı kesip emmek, zehrin vücuda yayılma riskini artırır. Isırılma durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.

Kaynak: Bülten