Spor

İzmir Efe Spor’un misyonu başarılı sporcular yetiştirmek

Profesyonel Basketbolcu Feyyaz İrdel tarafından 2019’da faaliyete açılan İzmir Efe Spor Kulübü, keşfettiği yetenekli çocukları voleybol ve basketbol sporunda eğiterek, lig takımlarına başarılı sporcu kazandırıyor. Pandeminin bile durduramadığı İzmir Efe Spor’da bugün 11 antrenör, tüm yaş gruplarında eğitim veriyor

Abone Ol

Feyyaz İrdel, oyuncu olarak başladığı basketbolda bugün kendini yeni oyuncular yetiştirmeye adamış spor adamı. 1992 yılında Ayvalık’ta dünyaya gelmiş. 6 yaşında Ayvalıkgücü’nde basketbola başlamış. 12 yaşından 18 yaşına kadar da Ayvalıkgücü basketbol takımında oyuncu olarak görev almış. 1 yıl Karşıyaka Spor Kulübü, 5 yıl İzmir Büyükşehir Belediyespor, 3 yıl da Muğla Ormanspor’da profesyonel oyuncu olarak görev yapan İrdel’in gönlünde hep kulüp kurup, sporcu yetiştirme hedefi varmış. Oyunculuğu bırakır bırakmaz, kulüp kurmak için çalışmalara başlamış. 2018’de başlayan çalışmalar, 2019 1 Temmuz’da İzmir Efe Spor Kulübü’nün Bornova’da faaliyete geçmesiyle tamamlanmış. Aynı zamanda Cedi Osman ile birlikte Cedi Osman Akademy’i de kurmuşlar. Cedi Osman Academy adına eğitimleri İzmir Efe Spor veriyor. Bornova'da Sevinç Koleji’nde çalışmalarına devam ediyorlar. Cedi Osman Academy İzmir'de yer alan sporcular lig maçlarına İzmir Efe Spor ismiyle katılıyor.

Kulübün kurulduğu dönemde pandeminin de başlaması yüzünden 2 yıl online eğitim vermişler. Bu süreçte kursiyer sayıları sürekli artmış. 21 kursiyerle başladıkları faaliyetleri, pandemiden çıkarken 90 kişiye ulaşmış.

Kurulmalarının üzerinden 4 yılı aşkın süre geçen kulüp 27 üyeye sahip. İlk spor dalları basketbol. Bugün voleybolda da eğitim veriyorlar. Feyyaz İrdel, kuruluş hedeflerini, “Türk sporuna hizmet etmek ve ulusal milli takımlara oyuncu kazandırmak” olarak açıklıyor.

Kulübün adının neden İzmir Efe olduğunu da şöyle özetliyor İrdel; “Ege Bölgesi’nde yiğitlere efe denir. Biz de İzmir’de sporun yeni efeleri anlamında kullandık.”

İzmir Efe Spor Kulübü’nün renkleri turuncu-mavi-beyaz. Logolarını İ ve E harflerini basketbol topu çizgileriyle harmanlayarak oluşturmuşlar. İki forma sponsorları var; Clinic Atlantis ve Atergrup. Basketbolda U-10 kategorisinden, U-18’e kadar tüm yaş gruplarında kız ve erkek takımları olarak çalışma yürütüyorlar. 11 antrenörle çalışıyorlar. Voleybol konusunda sadece U-12 kategorisinde spor okulu olarak 2 antrenörle çalışıyorlar. Antremanları Mektebim Koleji’nde yürütüyorlar. Feyyaz İrdel, 5 hedef koymuş kulüp için. Spor okulundan kulüpleşmeye geçmeyi gerçekleştirmiş. Basketbolda tüm yaş gruplarında lig takımı kurmayı başarmışlar. Kızlarda, kendi özkaynakları ile A takımı kurmak istiyorlar. Önce bölgesel lige, oradan da ulusal lige girme hedefleri var.

İzmir Efe Spor Kulübü, basketbol alanında çok önemli bir proje yürütüyor; “Geleceğe Turnike”. Devlet okullarını gezip, öğrencilere basketbola yatkınlık testi uyguluyorlar ve kız sporcu seçiyorlar. Bu sayede 45 kız basketbolcuyu kulübe kazandırmışlar. Bu sporcular Cavit Özyeğin Okulu’nun spor salonunda antremanlara devam ediyor. Hedeflerden biri olan özkaynaklarıyla A takımı, bu kızlarla kurulacak.

Feyyaz İrdel, kulübün hedeflerini belirlemiş. Bunları adım adım gerçekleştirme yolunda profesyonel işletmeciliğe ihtiyacı olduğunu bilen İrdel, arayışa girmiş. Clinic Atlantis’in ortaklarından İş İnsanı Özgür Önder Taşdemir ile görüşüp, başkanlık teklif etmiş. Artık Kulüp Başkanı Özgür Önder Taşdemir. 5 asil, 4 yedek üye ile yönetimde koordineli şekilde, kulüplerini hedeflerine götürmek için çalışıyorlar.

Kulüpte milli takım antrenörleri görev yapıyor. Kulübün Altyapı Koordinatörü olan Tufan Sabah, aynı zamanda Milli Takımlar Antrenörü ve Beşiktaş Altyapı Sorumlusu. U-16 Kız Milli Takım Antrenörü Arzu Akay da İzmir Efe Spor Kulübü’nde tüm kız takımlarının başında.

Sadece antreman yaparak sporcu olunmaz

İzmir Efe Spor Kulübü, çalışmalarını çok yönlü sürdürüyor. Sadece antreman yaptırarak yetiştirmiyor sporcularını. Hem sporcularını hem ailelerini çok yönlü eğitimlerle, seminerlerle hazırlıyor. Oyuncu Gelişim Paneli etkinliklerinin ikincisini, aynı zamanda antreman da yaptığı Mektebim Koleji salonunda gerçekleştirdi. Panelde çocuk ve ergen psikoloğu Ecem Mancı, sporcu fizyoterapisti ve osteopati uzmanı Merve Karan Sartık, diyetisyen Lava Öner sporculara ve ailelerine uzmanlık alanlarıyla ilgili bilgiler verip, önerilerde bulundular.

İzmir Efe Spor Kulübü Kurucusu ve Başkan Yardımcısı Feyyaz İrdel, saha içi kadar saha dışı eğitimlerin de sporda çok önemli olduğunu belirterek, “Panelleri düzenli hale getirmek istiyoruz. Hem sporcularımızın hem de ailelerininin spor çalışmalarında daha bilinçli olmalarını istiyoruz” dedi.

Kulüp Başkanı Özgür Önder Taşdemir sevdiği kulübe başkan olmanın ayrı şeref olduğunu vurgulayarak, “Ben sağlıkçıyım, diş hekimiyim. Bu nedenle sporcu sağlığına özel önem veriyorum. Çocuklarımızı, sağlıklarını koruyarak sporcu yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Kulüpte Altyapı Koordinatörü olarak göreve başlayan Tufan Sabah Feyyaz İrdel’e hem sporcu hem de kulüp yöneticisi olarak çok güvendiğini belirterek, İzmir Efe Spor Kulübü ve İzmir basketboluna büyük katkı sağlayacaklarını vurguladı.

Kız Takımları Koordinatörü Arzu Akay da 30 yılı oynayarak geçen 36 yıllık basketbol kariyerinde en büyük hedefinin bir gün İzmir’de kızlara basketbolu sevdirip, milli takıma kız oyunca göndermek olduğunu açıklayarak, şunları söyledi; “Ben U-16 milli takımının antrenörüyüm ama takımımda bir tane İzmirli basketbolcu kız yok. Feyyaz benim elimden tuttu ve ben bu hayalimi gerçekleştirmek için yola çıktım. Ne yapıp edip, bu hedefe ulaşacağım.”

Psikolog Ecem Mancı: Kontrol edilebilen kaygı yararlıdır

Çocuk ve ergen psikolojisinde uzmanlaşan Ecem Mancı’nın uzmanlık konularından biri de kaygı. Kaygının doğumdan, ölüme kadar bizimle yaşayan bir duygu olduğuna dikkat çeken Mancı, “Kaygı, henüz başımıza bir sorun gelmeden gelebilirmiş gibi hissederiz. Bu duygu sıfırlanmamalı. Düşük dozlarda olduğunda performansı yükseltir. Kaygı yükselirse, kontrol edilemez hale gelir ve karar verme sürecini olumsuz etkiler. En iyi bildiğimizi bile yapamaz hale geliriz. Kaygıyı kontrol altına almak için çalışmalar var. Kaygıyı kontrol altına almak için performansa odaklanmak, nefes egzersizi, maç öncesi rutini oluşturmak fayda sağlayabilir. Benson’un rahatlama egzersizleri yapılabilir” dedi.

Fizyoterapist Merve Karan Sartık: Sakatlık ve yaralanmalar sporun vazgeçilmezi

Sporcunun sakatlanma ve yaralanmaların doğal süreç olduğunu kabul etmesi gerektiğini söyleyerek sunumuna başlayan Fizyoterapist ve Osteopati Uzmanı Merve Karan Sartık, “Yanlış zemin, tabanlıksız ya da yanlış tabanlık sakatlanmalara yol açabilir. Hangi nedenle olursa olsun sakatlanmalarda hızlı iyileşmenin yolu egzersiz. Bunu hep deneyimledik. Egzersizden korkmayın. Egzersiz olmadan iyileşme olmuyor. Germe uyarısı çok önemli. Antremana ya da maça çıkarken önce egzersiz yapılarak kaslar uyarılmalı. Pek çok sporcu maç ya da antreman öncesi yapsa da sonrasında egzersiz yapmaya gerek duymuyor ama sonrasında da yapılması şart. Yaralanma ve sakatlanmalar da sporun bir parçası. Önce bunu kabul edip, sonra da önlemeye yönelik çalışmaları yapacağız” diye konuştu.

Diyetisyen Lava Öner: Protein, karbonhidrat ve yağlar sporcu diyetinin olmazsa olmazı

Sporcunun antreman ya da maçtan 2 ila 4 saat önce beslenmesi gerektiğini hatırlatan Lava Öner, şunları söyledi; “Sporcu yarı aç yarı tok olmalı. Sonrasında ilk 30 dakika içinde protein ve karbonhidrat yönünden zengin ara öğün almalı. Karbonhidrat, protein ve yağlar sporcunun beslenmesinde olmalı. Balık, et, süt ve süt ürünleri mutlaka tüketilmeli. Su içmek çok önemli. Susamayı beklemeyin. Beyin yüzde 2’lik kayıpta su kaybı sinyali alıyor. Bu gecikilmiş bir oran. Bu orana yaklaşılmadan su takviyesi yapılmalı. Yetişkin olunmadan performans arttırıcı olarak kabul edilen kafein tüketilmemeli. Çocuk ve ergenler için en iyi performans arttırıcı besin pancar ve pancar suyu. Maça çıkarken tüketilebilir.”

Etkinliğin sonunda Psikolog Ecem Mancı, Fizyoterapist Merve Karan Sartık, Diyetisyen Lava Öner, Kulüp Kurucusu Feyyaz İrdel, Kulüp Başkanı Özgür Önder Taşdemir, Kız Takımları Koordinatörü Arzu Akay, Altyapı Koordinatörü Tufan Sabah, kulüp sponsorları Clinic Atlantis ile Ater Grup adına Orkun Fırat’a spora sağladıkları katkılar nedeniyle plaket takdim edildi.

İzmir’in kızlarına basketbolu sevdiriyor

Basketbola Urla Gençlik Spor Kulübü’nde başlayan Arzu Akay, 15 yaşında A takımda oynamış. 1993’de milli takıma seçilmiş. İzmir’den milli takıma seçilen ilk basketbolcu. 7 yıl oynadığı Urla Gençlik’te süper lig tecrübesi yaşamış. 1999’da İstanbul Üniversitesi’ne transfer olmuş. Bu kulüpte ilk Avrupa kupasını oynamış. 2000-2007 yılları Erdemir takımında geçmiş. Burada Eurocup, Eurolig, süperlig ve kaptanlık tecrübeleri yaşamış. Akay, 8 yıl önce antrenörlüğe başlamış. İlk 4 yılı Bayraklı Belediyesi’nde asistan koç olarak geçmiş. Bayraklı Belediyespor ile playoff’ta final oynama başarısını göstermişler. Şimdi İzmir Efe Spor Kulübü’nün kız basketbol takımlarının başında.

İzmir’de basketbolu geliştirmek için geldi

Türkiye’nin önemli basketbol adamlarından Tufan Sabah, Ülker, Darüşşafaka, Acıbadem, Bahçeşehir ve Beşiktaş’ta basketbolcu ve antrenör olarak görev yaptı. Yıllarca milli takımda ve Beşiktaş’ta antrenörlük yaptı, Beşiktaş’ın altyapı koordinatörlüğünü yürüttü. Feyyaz İrdel’in İzmir’de basketbol sporunu geliştirmek adına yaptığı çalışmalara destek olmak için Altyapı Koordinatörü olarak İzmir Efe Spor Kulübü’nde göreve başladı. Amacı, İzmir’de basketbolu sevdirmek, basketbolda bugüne kadar elde ettiği tecrübeyi İzmir ve İzmir Efe Spor Kulübü için kullanmak.