Yerel Yönetim Haberleri

İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın yeni üyesini gördünüz mü? | Bu yıl 16’ncı yaşlarını kutluyorlar

İzmir Doğal Yaşam Parkı, 16. yılını kutlarken 2025 hedeflerini açıkladı. Türkiye'nin ilk doğal yaşam parkı, 130 türde bin 500’den fazla yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor.

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Doğal Yaşam Parkı, 16’ncı yılını kutluyor. 71 yıl boyunca Kültürpark içerisinde hizmet veren Fuar Hayvanat Bahçesi’nin kapatılmasıyla birlikte çalışmalara başlanan ve 30 Kasım 2008’de çok daha geniş bir alanda açılan Doğal Yaşam Parkı, Çiğli Sasalı'daki 425 bin metrekarelik alanda kuruldu. Bu devasa park, Türkiye’nin ilk doğal yaşam parkı olarak öne çıktı ve pek çok alanda örnek oldu.

Park, 130 türde bin 500’ü aşkın yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor. Belgesellerde izledikleri hayvan türlerini yakından görmek isteyen İzmirliler, yerli ve yabancı turistler, Doğal Yaşam Parkı’na büyük ilgi gösteriyor.

2025 HEDEFLERİ BELİRLENDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürü Serkan Eğrilmez, 2008 yılında ziyarete açılan parkın, bugüne kadar 15 milyon kişi tarafından ziyaret edildiğini söyledi. 2025 yılında tür sayısını ve çeşitliliğini artırmayı planladıklarını belirten Eğrilmez, “Yeni barınaklar inşa etme planımız var. Ziyaretçi sayısını 1 milyonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

HAYATLARININ BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ PARKTA GEÇİRDİLER

Veteriner Hekim Duygu Aldemir, parkta uzun yıllardır hayatını sürdüren canlılardan bazılarının hikayelerini paylaştı. 40 yaşın üzerinde olduğu tahmin edilen kızıl akbaba, parkın en yaşlı sakinlerinden biri. Bunun yanı sıra, 20 yaşın üzerinde olduğu düşünülen emektar timsah ve piton yılanı da dikkat çekiyor. Piton yılanının çocuklarını da parkta dünyaya getirdiğini belirten Aldemir, “Doğumlarından ölümlerine kadar her anlarına şahit oluyoruz. Onları doğalarına uygun ortamda mutlu edecek şekilde bakmaya çalışıyoruz. Artık bir aile gibiyiz” diye konuştu.

PARKIN EN YENİ ÜYESİ MİNİK ZEBRA

Doğal Yaşam Parkı’nın en yeni üyesi ise henüz bir haftalık olan minik zebra oldu. Cinsiyetinin yakın zamanda belirleneceği minik zebra, parkın yeni neşe kaynağı haline geldi. Duygu Aldemir, hayvanların barınak koşulları ve beslenme düzenlerini en iyi şekilde sağlamak için çalıştıklarını belirtti.

HAYATLARININ GERİ KALANINA KAYSERİ’DE DEVAM EDECEKLER

Doğal Yaşam Parkı'nda sayıca fazla olan bazı hayvanlar, talep üzerine Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hayvanat Bahçesi'ne gönderildi. Hayvan Sağlığı Şefi Yonca Özgen, 4 yaşında bir erkek zebra, 2 devekuşu, erkek kızıl geyik ve bazı kanatlı türlerini yeni yuvalarına uğurladıklarını belirtti. Özgen, "Sağlıklı bir sürümüz var ve yavru alma oranımız gayet iyi. Farklı kentlerden gelen taleplere olumlu cevap vermeye çalışıyoruz. Türkiye'deki doğal yaşam parkları açısından önemli bir kaynağız” dedi.