İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla inşa edilen Buca Metrosu'ndaki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Buca'da dört tünel açma makinesinin (TBM) eşzamanlı olarak çalıştığı projede, tünel kazılarının yüzde 38'lik kısmı tamamlandı. 2025 yılının sonuna kadar tüm tünel kazılarının bitirilmesi hedefleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Dairesi Başkanı Alpaslan Kara, proje ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Manisa Büyükşehir’den Buca Belediyesi’ne kurumsal eğitim desteği Manisa Büyükşehir’den Buca Belediyesi’ne kurumsal eğitim desteği

TÜNEL ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

Buca Metrosu'nun toplamda 19 bin 500 metre tünel kazılması planlanırken, şu an itibarıyla 7 bin 500 metre tamamlandı. Kara, tünel kazılarının hızla ilerlediğini belirterek, Buca Koop ile Tınaztepe Kampüsü arasındaki tüm tünel çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. Ayrıca, General Asım Gündüz ile Zafertepe Üçyol arasındaki iki istasyonu birbirine bağladıklarını açıkladı. Kalan 12 bin metrelik tünel çalışmalarının ise 2025 yılında tamamlanması hedefleniyor.

24.12.2024 C8C6E5D7 4F41 48A2 972E 9F6Aec1Aed53

BİRDEN FAZLA İSTASYON VE ENTEGRASYON

Buca Metrosu, İzmir’in önemli noktalarını birleştiriyor. Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar Meydanı, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonlarının bulunduğu hattın, mevcut Narlıdere-Bornova Evka 3 hattı ile Üçyol İstasyonu'nda ve İZBAN hattı ile Şirinyer'de entegre olması planlanıyor. Bu entegre sistem, İzmir’in toplu ulaşımını daha verimli hale getirecek. Ayrıca, yeni hattın sürücüsüz tren setleriyle hizmet vereceği açıklandı.

ULAŞIM SÜRESİ 20 DAKİKAYA İNECEK

Buca’nın en uzak mahallesi Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresi, bu metro hattıyla 20 dakikanın altına düşecek. Proje, Buca ve çevresindeki bölgelerdeki ulaşım sıkıntılarını büyük ölçüde hafifletecek ve İzmir'in toplu taşıma altyapısına önemli bir katkı sağlayacak.

GÜNDE 400 BİN YOLCU KAPASİTESİ

Buca Metrosu, günde 400 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. Kara, bu projenin İzmir’e büyük bir fayda sağlayacağını ve Buca'nın rahatlayacağını vurguladı. Proje, yaklaşık 450 milyon Euro'luk bir yatırımla gerçekleştiriliyor.

TRENLER VE BAKIM TESİSİ

Buca Metrosu’nda kullanılacak tren setleri için 2025 yılında ihaleye çıkılacak. Toplam 108 araçtan oluşan 16 setlik metro filosunun oluşturulması planlanıyor. Ayrıca, bu araçların bakımının yapılabilmesi için 80 bin metrekarelik bir atölye ve depo alanı inşa edilecek. İki katlı depoda bakım alanları ve ofisler bulunacak.

PROJE TAMAMLANDIĞINDA İZMİR’İ RAHATLATACAK

Alpaslan Kara, Buca Metrosu’nun 2027 sonu itibarıyla faaliyete geçmeyi hedeflediğini belirtti. Proje sayesinde, hem Buca’daki hem de İzmir genelindeki ulaşım sorunlarının büyük ölçüde çözüleceğini söyledi. Bölgedeki vatandaşların inşaat sürecinde bazı zorluklar yaşadığının farkında olduklarını belirten Kara, çekilen sıkıntıların, projenin tamamlanmasıyla birlikte büyük bir rahatlığa dönüşeceğini ifade etti.

Kaynak: BÜLTEN