Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Kadir Çokçetin, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini korumak amacıyla istilacı yabancı türlerle etkin bir şekilde mücadele edebilmek için "Türkiye Ulusal İstilacı Yabancı Türler Veri Tabanı" (TurIST) sistemini devreye aldıklarını duyurdu. Bu sistem, denizlerdeki, karasal alanlardaki ve iç sulardaki istilacı türlerin takibini yapacak, veri toplayacak ve erken tespit ile hızlı müdahale süreçlerini destekleyecek.

Sarıkamış’ta 110. Yıl: Kars’ta kar yağışı altında temsili nöbet ve anma Sarıkamış’ta 110. Yıl: Kars’ta kar yağışı altında temsili nöbet ve anma

YENİ VERİ TABANI

Çokçetin, "Türkiye’deki Karasal Ortamlarda ve İç Sularda İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi (TerIAS)" ile "Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi (MarIAS)" kapsamında geliştirilen TurIST’in, Türkiye'nin ilk istilacı yabancı tür belgesi olma özelliği taşıdığını vurguladı. Bu yeni sistem, hem deniz hem de kara ortamlarındaki istilacı türlerle mücadele eden dinamik bir platform olacak ve ilgili tüm verileri tek bir merkezde toplayarak bu türlere karşı daha koordineli bir yaklaşım sağlanacak.

KRİTİK ADIM

TurIST, özellikle denizlerdeki istilacı türler konusunda ciddi bir tehdit oluşturan yabancı türlerin erken tespiti ve hızlı müdahale edilmesi için kritik bir adım olarak öne çıkıyor. Çokçetin, 2020 yılı itibarıyla Türkiye denizlerinde tespit edilen 539 yabancı türün 105’inin istilacı özellikler taşıdığını belirterek, sistemin bu türlerin kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

Kaynak: AA