Spor

"İşitme engellilerin gücü azim ve iletişimde gizli"

İşitme Engelliler A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Mehmet Can Karagöz, işitme engellilerin spor ya da başka alanlarda sınırlarının olmadığını söyledi

Abone Ol

İREM KAYA- EGE TELGRAF/ Ege Telgraf TV’de Moderatör Ali Kumral ve yorumcu Can Erbuğ’un sunduğu ‘Sporun İçinden’ programına konuk olan İşitme Engelliler A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Mehmet Can Karagöz takımdaki çalışmalarına ve oyuncuların farkındalığına dikkat çekti. Takımla çalışmaya başlama sürecini anlatan Karagöz, “İşitme engelliler benim için büyük bir öneme sahip. Ben onlarla 15 yıl önce tanıştım. Van’da Çamdibisporla şampiyon olduktan sonra gazetede röportajımızı görmüşler. Daha sonrasında teklif getirdiler. İletişim için işaret dili bilmediğimi ve onlarla çalışamayacağımı ilettim. Çok dayanıklı insanlar ve hayatları boyunca zorluklarla mücadele ediyorlar. Bana işaret dilinin kursu olduğunu ve oraya gidip öğrenebileceğimi söylediler. Kurs eğitimini tamamladıktan sonra Bornova İşitme Engelliler Spor Kulübünde 2 yıl antrenörlük ve 1 yılda sportif direktörlük yaptım. Gönüllü olarak vakit harcadığım dönemde de dostluklarımız pekişti ve iletişimimiz güçlendi. Hem amatör hem de profesyonel kulüplerde çalışma imkanım oldu. A Milli Futbol Takımı ile çalışmak benim için onore edici bir görev. Onların neleri başarabileceklerine tanıklık ediyoruz. İşaret diliyle iletişim kuruyoruz ve yüzlerindeki gülümse buna değiyor. Bence işitme engellilerin gücü azimli olmaları ve iletişim yeteneklerinden geliyor” diye konuştu.

“ONLARIN FARKINDA DEĞİLİZ”

“İşitme engelliler benim için engelli sınıfında değil, onların sadece duyu organlarından biri eksik” diyen Karagöz, “Sadece temel eğitimin ve azmin olması gerektiğine inanıyorum. Uluslararası işaret dili kursuna gittim. Orada bana bu dili öğreten kişi İngilizcede biliyordu ve Avrupa Birliği projeleri yazıyor. İşitme engellilerin neler yapabileceğini düşündüğümüzde bir sınırın olmadığını görüyoruz. İşaret dilindeki bazı kelimeler diğer dillerde farklılık gösterebiliyor. Onun içinde çalışmalar yapıldı ve ortak dil olarak İngilizce kullanılıyor. Bizde kaynaştırma eğitim modeli olmadığı için işitme engellilerin farkında değiliz. Spor yoluyla hayata bağlayıp insanlarla kaynaştırabiliriz” dedi.

“DAMGAMIZI VURURUZ”

“Federasyon olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlıyız” diye belirten Karagöz, “İç içe ve omuz omuza çalışmakla mükellefiz. Türkiye Futbol Federasyonu’nun Engelliler Kurulu Başkanı Kerim Vural, daha önce İşitme Engelliler spor federasyonunda görev yaptı ve federasyonumuza çok desteği var. Belediyelerin katkıları bizim için çok önemli bir yer kaplıyor. Liglerin deplasmanlı olması maliyetimizi artıyor. Federasyonumuz, organizasyonlarda KYK yurtlarıyla birlikte çalışıyor. Ulaşım, barınma ve yemek desteği oyuncularımıza konforlu bir süreç sunuyor. Günümüz teknolojisinde de alt ligdeki işitme engelli futbolcuların üst liglerde de oynayabileceğini düşünüyorum. Birinci ve ikinci liglerin alt yapıları kurulmalı. Okullarda branş olarak başlayıp oradan ilerlersek Amerikan spor modeli gibi Türk Milli Takımları olarak önümüzdeki yıllarda spor organizasyonlarına damga vururuz” ifadelerini kullandı.