Ekonomi

İş Bankası'ndan Kadın Çiftçilere destek

Türkiye İş Bankası, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'nde "Kadının Gücü: Geleceğin Tarımı" etkinliği düzenleyerek, tarımsal üretime katkıda bulunan kadın girişimcileri bir araya getirdi. Etkinlikte, kadınların sektördeki rolü ve karşılaştıkları zorluklar ele alındı

Abone Ol

Türkiye İş Bankası, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü vesilesiyle "Kadının Gücü: Geleceğin Tarımı" etkinliğini düzenleyerek, ülkenin dört bir yanından tarımsal üretime katkıda bulunan girişimci ve çiftçi kadınları bir araya getirdi. İkincisi gerçekleştirilen etkinlikte, kadınların tarım sektöründeki önemli rolü, karşılaştıkları zorluklar ve çözüm önerileri üzerinde duruldu. Etkinlikte, çiftçi kadınlar ilham verici hikâyelerini paylaştı.

Birleşmiş Milletler, çiftçi kadınların tarımsal üretim, kırsal kalkınma ve gıda güvenliği konusundaki kritik rollerini görünür kılmak amacıyla 2008 yılından itibaren 15 Ekim’i Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak belirlemiştir.

Fırsat Eşitliği ve Kadınların Rolü

Etkinliğin açılışında konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, kadınların tarım sektöründeki görünürlüğüne dikkat çekti. Yılmaz, dünya genelinde tarımda çalışanların ortalama yüzde 40’ını, Türkiye'de ise 5 milyon tarım işçisinin 2 milyonunu kadınların oluşturduğunu vurgulayarak, "Kadınlar aile işletmelerinde her türlü işi yapıyor ama sektörde yeterince görünür değiller. Yoksullukla mücadele, su tasarrufu ve sürdürülebilir tarım gibi konularda ilerleme kaydedebilmek için kadınların tarımsal üretime katılımı büyük önem taşıyor. Bu bağlamda fırsat eşitliğinin sağlanması kritik bir gerekliliktir," dedi.

Eğitim ve Destek Programları

Yılmaz, İş Bankası'nın tarıma olan desteklerinin tarihi bir arka planı olduğunu belirterek, kadın çiftçilere yönelik eğitimler düzenlediklerini ifade etti. Bilgisayar kullanımı, dijital pazarlama ve finansal okuryazarlık gibi konularda verilen eğitimlerle kadınların daha bağımsız hale gelmelerine yardımcı olduklarını belirten Yılmaz, "Kadın kooperatifleri ve çiftçi kadınlar, ürünlerini İş Bankası'nın çevrimiçi alışveriş platformu Pazarama aracılığıyla komisyon ve kargo ücreti ödemeden satabiliyor. Bu, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları için büyük bir fırsat," diye ekledi.

İlham Verici Kadın Hikayeleri

Etkinlikte, arıcılıktan balıkçılığa, çay üretiminden restoran işletmeciliğine kadar birçok alanda başarılı olan kadınlar, kendi hikayelerini paylaştı. Kars’ta hayvancılık yapan Hilal Erben, aile işini büyütme çabasını anlatarak köydeki dönüşüm çalışmalarına değindi. 30 yıllık aile işletmesi Adalılar Çiftliği’nin sahibi Halide Adalılar, ata tohumu enginar üretimindeki sürecini aktardı.

Kars’ta açtığı "Kars Kaz Evi" restoranıyla yöresel yemekler sunan Nuran Özyılmaz, kaz yetiştirici ailelere istihdam sağlamasıyla dikkat çekti. Rizeli çay üreticisi Fatma Saruhan, çay üretimine başlama hikayesini ve gençlerin bu sektörden uzaklaşma sebeplerini dile getirdi.

Uludağ Üniversitesi Ekonometri bölümü mezunu Beyza Aydın, girişimci olarak yaşadığı zorlukları ve Erdek’te kurduğu kahvaltı salonunu anlattı. Poyrazköy’de balıkçılık yapan Gülhanım Kalafat ise, köyde kadınların balıkçılık yapmasına karşı gelişen önyargılarla nasıl mücadele ettiklerini paylaştı.

Yiğitali Mahallesi’nde kurulan kooperatifin başkanı Emine Örnek, Atatürk’ün talimatıyla kurulan ancak atıl kalan okul binasının kooperatife dönüşüm sürecini anlattı. Melahat Gülbin ise, Macahel’de arıcılık yapma hikayesini ve çocuklarını okutmak için başladığı bu yolculuğu aktardı.

Etkinlik, kadınların tarımsal üretimdeki güçlerini sergileyerek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemini bir kez daha vurguladı.