Hemen hemen tüm haber sitelerinde aynı başlığı görebilirsiniz: İnstagram ne zaman açılacak?
Türk kullanıcılar kesin bir tarih bekliyor, hükümet kanadı ise kapatma gerekçelerini sıralıyor. Süreç uzuyor çünkü dev şirket ile Türk hükümetinin kendi sansür anlayışları çatışıyor. Bildiğiniz gibi terör grupları, Filistin'in özgürlük mücadelesi gibi farklı tartışma konuları var.
Sosyal medya araçlarının kapatılmasının, hesaplarda kısıtlama yapılmasının iletişim özgürlüğüne engel olduğunu savunan gazeteciler, daha önce de benzer krizlerin farklı şirketlerle yaşandığını fakat sonucun değişmediğini, dev şirketlerin Türkiye'de faaliyet göstermeye devam ettiğini hatırlatıyor.
Öte yandan instagram krizi, buradan tanıtım ve ticaret yapanları olumsuz etkiliyor. Maddi kayba uğradıklarını hatırlatanlar, sorunun hızlıca çözülmesini bekliyor. Ayrıca uygulamanın instamom (instagram anneleri), instadad (instagram babaları) gibi farklı başlıklarda oluşturduğu içerik üretici profilleri de buradan para kazanıyor.
Son yıllarda hayatımızın ayrılmaz parçası haline gelen araçların eğlence, iletişim, bilgi edinme gibi alanlarda nasıl vazgeçilmez olduğu böylece ortaya çıkıyor.
İnstagram ve benzeri diğer uygulamaların, hızlı, doğrudan ve kitlesel ulaşım gücü vatandaşların gözünün daima kendilerinde olmasını sağlıyor.
Öyle ki iletişim fakültesi öğrencileri olarak, bu ve benzer sosyal medya araçlarının Ortadoğu'daki Arap Baharı'na etkisini tartışıyorduk.
Bu yüzyılın avantajı hızlı ve sınırsız iletişimin doğurduğu şeffaflık. Elbette gerçeklerin manipüle edilme riski de var. Fotoğrafçının ışığı ışıkla kırması gibi, yalan ve yanlış bilginin önüne geçilmesi de birden fazla mecradan araştırma yapmakla mümkün.
Tüm dünyayı kısa zamanda etkisi altına alabilen bu mecraların hem kullanıcıları hem de devletler tarafından doğru kullanılabilmesini ümit ediyorum.