ThyssenKrupp'dan açıklama: 5 bin kişiyi işten çıkarma sürecine başladı ThyssenKrupp'dan açıklama: 5 bin kişiyi işten çıkarma sürecine başladı

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ilk Afrika turu kapsamında Nijerya'nın Lagos şehrinde yaptığı açıklamalarda, geçmişteki kölelik döneminin "dehşet verici" etkilerine dikkat çekerken, kölelikten etkilenen Afrika ülkelerine nakit tazminat ödemeyi şu anki ekonomik koşullar nedeniyle mümkün görmediklerini söyledi.

Lammy, İngiltere'nin kölelikten sorumlu olduğu dönemde "köleleştirilmiş insanların soyundan" geldiğini belirterek, köleliğin Afrikalılar üzerinde kalıcı izler bıraktığını kabul etti. Ancak, ülkelerinin yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle bu tür tazminatları doğrudan nakit olarak ödeme imkânlarının bulunmadığını vurguladı.

Kölelikten etkilenen Afrika ülkelerinin talepleri üzerine yapılan açıklamada, tazminat kavramının yalnızca nakit para transferiyle sınırlı olmadığına işaret edildi. İngiltere, bunun yerine eski sömürge ülkeleriyle bilim ve beceri paylaşımına dayalı projeler öneriyor. Bu şekilde, tazminat yerine işbirliği ve kalkınma fırsatları sunulacağı ifade ediliyor.

İngiltere'nin 1500'lü yıllardan itibaren Afrika'daki köle ticaretine katkıda bulunduğu biliniyor. Bu dönemde, kölelerin büyük bir kısmı İngiliz gemileriyle Amerika'ya taşınmıştı. Gambia, Gana, Kenya, Nijerya, Liberya ve Zambiya gibi ülkeler, İngiltere'nin kölelik dönemindeki en büyük sömürgelerinden bazılarıydı.

Kaynak: AA