IMF, küresel kamu borcunun bu yıl rekor seviyeye ulaşarak 100 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini belirtti. Kurum, birçok ülkenin mali görünümünün beklenenden daha kötü olabileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu, son raporunda küresel kamu borcunun bu yıl, küresel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 93’üne ulaşmasını ve 2030 yılına kadar bu oranın yüzde 100’e yaklaşmasını öngördüğünü açıkladı. Bu oran, Kovid-19 salgınının başladığı 2019 yılına göre 10 puan daha yüksek.

Almanya, Türkiye'nin ihracatında zirvede kalıyor Almanya, Türkiye'nin ihracatında zirvede kalıyor

IMF Mali İşler Departmanı Başkan Yardımcısı Era Dabla-Norris, raporun tanıtımı öncesi yaptığı açıklamada, "Küresel kamu borcu çok yüksek" ifadelerini kullandı. Raporda, borç projeksiyonlarına yönelik yeni bir "borç riski" yaklaşımının tanıtıldığı belirtildi.

En kötü senaryo altında, küresel kamu borcunun 2026 yılına kadar GSYH'nın yüzde 115'ine ulaşabileceği öngörülüyor; bu, IMF'nin temel tahmininden yaklaşık 20 puan daha yüksek bir rakam.

Rapor ayrıca, küresel faktörlerin ülkeler genelindeki hükümet borçlanma maliyetlerindeki dalgalanmaları daha fazla etkilediğine dikkat çekiyor. Yüksek borç seviyelerinin, diğer ülkeler için egemen getirilerin oynaklığını ve borç risklerini artırabileceği ifade edildi.

IMF, küresel kamu borcunu kontrol altına almak için gerekli mali ayarlamanın, GSYH'nın ortalama yüzde 3 ila 4.5 arasında olması gerektiğini, bu miktarın geçmişteki ayarlamaların neredeyse iki katı büyüklüğünde olduğunu vurguladı.

Kaynak: bigpara.hurriyet