SAFANUR ÖZTÜRK/ EGE TELGRAF- Ekonomik krizden etkilenen sektörlerden biri de ilaç sektörü. Döviz kurunun artmasıyla ilaç firmalarının ham madde alımında zorlandığı söylemler arasında. Firmalar ilaç üretiminde zorlanırken vatandaşın da ilaç bulmakta güçlük yaşaması büyük bir sorunu ortaya çıkarıyor. Her geçen gün büyüyen ilaç krizine İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da sessiz kalmadı. Sayılkan, “Üretimi olmayan ya da durdurulan ilaçlar alakalı son 7-8 yıldır sorunların temel kaynağı euro kuru sebebiyle oluşuyor. Tasarruf elde edilmiş gibi gözükse de sağlıkta durum kötüye gidiyor” ifadelerini kullandı. Eczacı Ozan Onar ise eczacıların konu hakkında yaşadığı sıkıntıları Ege Telgraf Gazetesi’ne anlattı.
‘SINIRLI SAYIDA İLAÇ’
Özellikle tüp bebek, kanser tedavisi için kullanılan ilaçların yurt dışından getirilemediğini söyleyen Sayılkan, “İlaç sektörünü ele aldığımızda euro, günümüzün kurundan daha az miktarda sabitleniyor. Dolayısıyla bu bazda değerlendirmeye almak çok sağlıklı bir model olmadığı için durumu değiştirmek gerekiyor. Sağlık her şeyden önce gelir ve sağlıkta tasarruf edilmez. İnsanların ilaca ulaşabilmesi için yeni bir sistem geliştirilmeli. Geçmişe baktığımızda daha kısa sürede daha çok düzenleme yapılıyordu. 2-3 ayda bir enflasyon oranında yapılandırma oluyordu. Şu an durum öyle değil. İnsanlar ilaca ulaşma konusunda sıkıntı yaşıyor. Sunduğumuz hizmeti aksatan bir çalışma sistemi var. Bütçeye daha uygun yapılanması gerekiyor. Firmalar ilaçlarını ya getirmiyor ya da sınırlı sayıda getiriyor. Bütçe sebebiyle üretimin durdurulduğu da oluyor. Aksi halde ilaç firmaları zarar ediyor. En çok kullanılan ve bilinen antibiyotiklerin bir kutusundan bile 3-4 lira zarar ediliyor” açıklamalarında bulundu.
‘TEPKİLER BÜYÜK’
Eczacı Ozan Onar, “Bazı yurt dışı kanallı ilaçlar dolar ve euro bazında geliyor. Devlet yılda bir defa kurları sabitleyerek anlaşma sağlıyor. Artık baktığımızda döviz kurları oldukça arttığı için ilaçlar gelemiyor. Hatta çoğu ilacın ham maddesi bile gelemiyor. İlaç firmaları da sıkıntı yaşıyor. İlaçlar gelmediği ve ham madde eksikliği olduğu için insanlar ilaç bulmakta zorluk çekiyor. Bu durumun sonucunda sağlığı etkileyecek sonuçlar meydana geliyor. Ameliyat olacak ya da film çektirecek hastalar eczaneye gelip aradığı ilacı bulamayınca biz eczacılar olarak büyük sorunlarla karşılaşıyoruz. Sanki ilacı biz getirtmiyormuşuz gibi tepkilere maruz kalıyoruz. Hastalarla en son muhatap olan kişiler bizler olduğumuz için bu durum sıklıkla yaşanıyor. Halbuki problem bizden kaynaklı değil. İlacın gelmemesi bizi vatandaşla karşı karşıya getiriyor” dedi.