ABD, İsviçre ve Kanada'dan araştırmacılar, iklim değişikliğinin Dünya'nın dönüş hızını yavaşlatarak günleri uzattığını ortaya koydu.
"Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bilim insanları 1900'den sonra Dünya yüzeyinde meydana gelen kütle değişimlerini gözlemleyerek ve bilgisayar ortamında yeniden yapılandırarak Grönland ve Antarktika'daki buz tabakalarının erimesinin gezegenin dönüş hızına olan etkilerini inceledi. Bu erimenin ekvator çevresinde daha fazla su kütlesi birikmesine yol açtığını belirten araştırmacılar, bunun Dünya'nın dönüş hızını yavaşlatarak günlerin uzamasına neden olduğunu ifade etti.
Araştırma sonuçlarına göre, Dünya'nın dönüş hızındaki yavaşlama oranı 1900-2000 yılları arasında yüzyılda 0,3 ile 1 milisaniye arasında değişirken, 2000 yılından bu yana buzulların hızla erimesi nedeniyle bu oran 1,3 milisaniyeye yükseldi. Araştırmacılar, bu yavaşlama oranının önümüzdeki yıllarda 1 milisaniye bandında kalacağını, ancak sera gazı emisyonlarının azaltılmaması halinde 2100 yılına kadar bu oranın 2,6 milisaniyeye çıkarak gün uzunluğunu önemli ölçüde etkileyeceğini belirtti.
Gün uzunluğundaki bu küçük değişikliklerin bile hassas zaman tutmaya dayalı internet trafiği, finansal işlemler ve GPS sistemleri gibi alanlarda aksamalara neden olabileceğini vurgulayan bilim insanları, zaman ölçümünün son derece hassas olan atomik saatlerle yapıldığını ve ay gelgitleri ile iklim etkileri gibi bazı faktörlerin de bir günün tam zamanını etkileyebileceğini aktardı.